Linkovi

Buš ohrabren prevazilaženjem nesuglasica o finansiranju i ratu u Iraku


Predsednik Buš je potpisao zakon kojim je obezbeđeno funkcionisanje američke administracije još nedelju dana dok američki zakonodavci nastavlaju rad na usvajanju nacrta budžeta.

Predsednik Buš je rekao da je ohrabren znacima da zakonodavci napreduju u prevazilaženju međusobnih nesuglasica o finansiranju federalnih programa i o ratu u Iraku.

“Poslednjih nekoliko dana zakonodavci su postigli važan napredaks u razrešenju nesglasica. Zadovoljan sam da su blizu postizanju sporazuma o budžetu. Još uvek treba rasčistiti niz detalja, ali se nadam da će usvojiti predlog budžeta koji je fiskalno odgovoran i kojim se ne povećavaju poreske stope. Saznao sam takodje da bi Kongres mogao da obezbedi prvu ratu za ratne izdatke bez veštačkog postavljanja vremenskog roka za povlaćenje naših vojnika.”

Ako zakonodvci ne budu u stanju da zaključe opšti dogovor o budžetu, predsednik Buš je rekao da ne bi trebalo da prenose nedovršeni posao u sledeću godinu. Umesto toga, rekao je on, trebalo bi da usvoje rezoluciju o jednogodišnjem produženju rada administracije na sadašnjem nivou, bez nepotrebnih izdataka ili povećanja poreza.

Nakon poslednjeg sastanka sa članovima njegove administracije u ovoj godini, Buš je rekao novinarima u Beloj kući da čestita Senatu na usvajanju predloga zakona o energetici, koji će on potpisati. Predsednik takodje želi produžetak važenja zakona o obaveštajnom nadziranju komunikacija sa inostranstvom, koji omogućava telefonsko prisluškivanje osumnjičenih terorista i Amerikanca sa sagovornicima van SAD.

“Kongres mora da usvoji predlog zakona kojim bi se obezbedilo da naši obaveštajni profesionalci nastave da efikasno nadizru terorističke komunikacije.”

Predstavnički dom je usvojio zakonski nacrt kojim bi se zabranilo američkim obaveštajnim funcionerima da koriste niz kontorverznih metoda isleđivanja zatvorenika, uključujući simulirano davljenje vodom.

Predsednik je zapretio da će staviti veto na tu meru, kojom bi se od svih učesnika u isleđivanjima zahtevalo da se pridržavaju smernica za ograničnavanje metoda isleđivanja, prema važećem Pravilu službe američke Kopnene vojske.

XS
SM
MD
LG