Linkovi

Koštunica: Neprihvatljivi zaključci Evropske unije o statusu Kosova


Šefovi država ili vlada Evropske unije usvojili su, na samitu u Briselu, zaključke u kojima su ocenili da bi EU trebalo da preuzme glavnu ulogu u okončanju procesa rešavanja statusa Kosova, a da bi Srbiji trebalo dati mogućnost da po ubrzanoj proceduri dobije status kandidata za EU.

Po održanju sednice rumunski premijer Trajan Basesku i kiparski predsednik Tasos Papadopulos izrazili su protivljenje jednostranom progašenju nezavisnosti Kosova i ukazali da slanje misije EU u južnu srpsku pokrajinu, što je jedna od tačaka zaključaka, mora da bude potvrdjeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da su za Srbiju neprihvatljivi zaključci samita EU koji se odnose na budući status Kosova, a sudeći prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, koje je naručilo ministarstvo za Kosovo i Metohiju, stav premijera deli i većina gradjana.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijom Srbije radi njenog ulaska u EU. Upitan da li to znači negativan odgovor na takvu ponudu EU, Jeremić je rekao da je to "nepristojna ponuda" i "toliko besmislena da je niko nije uputio" već da postoje takve insinuacije u medijima.

Ambasador Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin naglasio je da EU ne može ni poslati misiju na Kosovo bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "jer svaka medjunarodna misija mora da ima mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", a da bi proglašenje nezavisnosti bilo pravno ništavno. Premijer Vojislav Koštunica kritikovao je dokument EU:

"Neprihvatljivo je da se o srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija govori kao o budućoj pravnoj i demokratskoj državi. Neprihvatljivo je da se govori o protivpravnom dolasku misije EU u Pokrajinu kako bi se sproveo Ahtisarijev plan za stvaranje jedne marionetske države", istakao je Koštunica.

Koštunica je poručio da je neprihvatljivo da nema nastavka pregovora i da se, priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti, podržava kršenje Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

"Neprihvatljivo je i da se o nezavisnom Kosovu govori kao o jedinstvenom slučaju, jer jednostrana nezavisnost ne bi predstavljala jedinstven slučaj već bi označila najopasniji presedan napravljen posle Drugog svetskog rata", naglasio je Koštunica.

Premijer je ocenio da je posebno "uvredljivo i neprihvatljivo da se osakaćenoj Srbiji za mirenje sa nasiljem nudi nagrada u vidu ubrzanog prijema Srbije u EU". "O zaključcima samita EU, Skupština Srbije će morati da se izjasni posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kada pregovarački tim bude podnosio izveštaj o pregovaračkom procesu", rekao je Koštunica.

XS
SM
MD
LG