Linkovi

Vraćanje osećaja dodira ljudima sa amputiranim udovima


Istraživači u Čikagu kažu da su prevezivanjem nerava uspeli da jednoj osobi bez ruke povrate osećaj dodira. Obnavljanje osećaja dodira moglo bi da dovede do izrade boljih veštačkih udova.

19 meseci pošto je Klaudija Mičel izgubila ruku u saobraćajnoj nesreći, lekari su nerve koji su nekada vodili ka njenoj šaci prespojili ka grudima, kako bi lakše pokretala veštačku ruku. On sada može da oseća toplo i hladno, meku i tvrdu površinu, pa čak i osećaj savijanja jednog od izgubljenih prstiju.

”To nije osećaj dodira na normalnom delu tela. Ali sada na grudima mogu da identifikujem svoj kažiprst, mali prst, palac, pa čak i osećaj utrnulosti u šaci.“

Tim stručnjaka u čikaškom Institutu za rehabilitaciju predvodi neurofiziolog Pol Marasko.

”Kako izgleda, pošto smo prespojili nerve oni su narasli kroz mišiće do kože i tako u jednom delu kože na grudima obnovili neka čula iz amputirane ruke.“

Interesantno je, kaže on, da istovremeno osećaj kože na grudima nije izgubljen, pa tako pacijentkinja na tom mestu doživljava kao da dodiruje nešto grudima i izgubljenom rukom. Doktor Marasko kaže da bi usavršavanjem ove metode mogle znatno da se poboljšaju veze između elektronskih senzora u koži veštačkih udova i nerava koji nisu uništeni. A to bi jednoga dana, kaže on, moglo da dovede do izrade proteza koje će invalidi zaista mogi da osećaju kao svoje udove.

XS
SM
MD
LG