Linkovi

Brisel: EU bi trebala da preuzme glavnu ulogu u procesu rešavanja statusa Kosova


Evropski lideri su se složili danas da postojeća rezolucija UN-a o Kosovu, 1244 daje dovoljno prostora za evropsku civilnu misiju- to je i razlog zašto je misija danas dobila političko zeleno svetlo šefova država ili vlada EU. Rečeno je da je sadašnji kosovski status neodrživ i da u njegovom rešavanju Unija mora da ima ključnu ulogu. U isto vreme, poručuje se kako je mesto Srbije unutar evropskog članstva i da će se, čim se ispune poznati uslovi, učiniti sve kako bi se integracijski proces Srbije sa EU ubrzao.

Evropski lideri su danas nastavili ono što su u prošli ponedeljak njihovi ministri spoljih poslova započeli- definisanje koliko-toliko jednoglasnog stava Unije prema završnici Kosovskog procesa. Za sada, jedna od tačaka oko koje je postignut konsenzus je, prema zaključcima skupa, uverenje kako su iscrpljene mogućnosti pregovaranja Beograda i Prištine. S tim u vezi, sa žaljenjem se konstatuje kako dve strane nisu bile u stanju da dodju do obostrano prihvaljivog rešenja kosovske budućnosti, i pored pomoći kakvu im je pružila medjunarodona Trojka.

Ako ima nešto dobro što je prizašlo iz pregovora, to je svakako obećanje dve strane da će se uzdržati od poteza i izjava kojima bi mogli da naruše bezbednost.U svakom slučaju, a to je druga tačka evropskog dogovora, stvari ne mogu ostati kako sada stoje- status Kosova je neodrživ i traži hitno rešavanje- mora se sve učiniti kako bi Kosovo bilo i ostalo multietničko, demokratsko, uz vladavinu zakona , zašitu manjina i njhovog religijskog i kultunog nasledja.

Evropljani su odlučili - civina misija na Kosovu ima od danas političku podršku, a konstatovano je da sadašnja rezolucija UN-a daje dovoljno prostora za nju. Britanski premijer, Gordon Braun:

" Svi smo se složili da Evropa mora da ispuni svoje obaveze na Kosovu. Obje strane smo pozvali na uzdržanost i želimo da radimo sa njima. Rezolucija 1244 daje legalnu osnovu za misiju, a to su nedavno potvrdili i ministri NATO. Evropa želi da organizuje narednu kosovsku fazu na aktivan način- zato ćemo pokrenuti bezbednosno-odbrambenu misiju na Kosovu a ta će odluka biti primenjena nakon narednog sastanka ministara spoljnih poslova EU".

Predsednik EK, Manuel Baroso:

"Debata na samitu je bila veoma pozitivna; Svakako da su članice Unije iskazale osetljivost, ali i volju da se postigne konsenzus i dogovorili smo se da se pošalje evropske misija koja bi trebala da pomogne stabilizaciji prilika. To je već veoma pozitivno i nadam se da će članice Unije uspeti da zadrže jedinstvo ".

Predsedavajući EP, Hans Gerd Potering:

" Evropski lideri su jedinstveni u zaštiti prava na samoopredeljenje stanovnika Kosova, ali verujem da treba biti snažnih principa, ali i fleksibilan u proceduri. Ne smemo da zaboravimo da su pred nama izbori u Srbiji i to treba imati na umu pri donošenju odluka".

Sa pažnjom se u Briselu iščekuju rezultati predsedničkih izbora a zvaničnom Beogradu je i danas poručeno ga je ceka mjesto u evropskoj porodici- kada se ispune poznati uslovi, evropska strana će sve učiniti kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije Uniji, uključujući i njen status kandidata.

XS
SM
MD
LG