Linkovi

Luelin King: Nezavisnost Kosova presedan sa dugoročnim posledicama


Bojim se da bi nezavisnost Kosova mogla da postane presedan sa dugoročnim posledicama, kaže u razgovoru za naš program komentator i voditelj televizijske emisije “Hronika Bele kuće ”, Luelin King. Kolega Branko Mikašinović prvo je upitao gospodina Kinga šta se može očekivati od predstojeće rasprave o statusu Kosova u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

King: Mada je teško prognozirati ishod rasprave o Kosovu u Saveu bezbednosti UN, u medijima i medju analitičarima širom sveta postoji široko rasprostranjeno očekivanje da će Kosovo jednoglasno proglasiti nezavisnost bez obzira na stav Evropske unije, SAD ili Srbije. Takva odluka bi bila katastrofalna i ona bi bila pre svega veliki problem za Evropsku uniju, kao i za SAD ali u daleko manjem obimu. Razlog tome je da u Evropi postoji veliki broj zemalja sa etničkim i verskim manjima koje bi mogle da krenu putem secesionizma. To je takodje veliki problem za Rusiju zbog secesionističkih pokreta u toj zemlji, poput onog u Čečeniji. Stoga je normalno očekivati da će se nezavisnosti Kosova usprotiviti zemlje kojima preti fenomen secesionizma, kao što su Španija, koja ima probleme sa Baskima i Kataloncima, Kipar, Rumunija i druge zemlje. Pored toga, sada u evropskim zemljama imate velike muslimanske manjine, koji žive izolovano od većinskog stanovnšitva. Bojim se da bi nezavisnost Kosova mogla da postane presedan sa dugoročnim poseldicama.

Glas Amerike: U kontekstu američke podrške nezavisnosti Kosovu i protivljenja Srbije i Rusije, kako će se to odraziti na odnose Brisela i Moskve, pa i Vašingtona i Moskve?

King: Rusija traži da se poštuje kao velika sila, koja je u periodu ekonomskog preporoda, i koja svojom energetskim resursima drži zapadnu Evropu u šaci, posebno u svetlu nemačke potražnje za prirodnim gasom iz Rusije. Videli smo kako se Rusija ponela u Ukrajini i Gruziji, kojima je povremeno ukidala isporuke gasa. To je karta na koju Rusija igra, vrši uticaj i traži koncesije. Putin razmišlja u stilu velikih ruskih careva i carica, kao što su bili Petar Veliki i Katarina Velika - o moći i slavi Rusije. Kosovo je možda pitanje na kome bi se ova teza “ Velike Rusije” mogla potvrditi - da bi njene stavove trebalo poštovati i uvažavati. Pretpostavljam da će odnosi Moskve prema Briselu i Vašingtonu biti od sada zasnovani na ravnopravnijoj osnovi uvažavanja Rusije kao svetske sile.

Glas Amerike: U svetlu ruske pozicije, kakav plan za Kosovo bi medjunarodna zajednica, odnosno Zapad, mogli konačno da formulišu?

King: Medjunarodna zajednica želi da taj problem reši što pre i na najbolji mogući način, tim više što bi eventualna nezavisnost Kosova mogla da ima nepredvidive posledice, koje, uveren sam, nisu ni u čijem strateškom interesu. Dakle, Kosovo je siromašna pokrajina, politički krhka, koja nema prirodnih resursa, ni nafte ni zlata, ali zato ima veoma složene odnose sa Srbijom i medjunarodnom zajednicom. U toj secesionističkoj pokrajini Ujedinjene nacije održavaju mir, a daju i finansijska sredstva i njom de-fakto upravljaju. To me navodi na pomisao da li Kosovo može da opstane kao nezavisna zemlja -ekonomski, politički , itd., a sa druge strane, da li medjunarodna zajednica ima pravo da oduzme deo teritorije jedne suverene države i kakve bi posledice svega toga mogle da budu. To su pitanja na koja za sada nemamo jasne odgovore.

XS
SM
MD
LG