Linkovi

Lajčak: Niko nema prava da dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beogradu da je trenutna situacija u BiH pozitivna i ukazao da niko nema prava da dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske niti BiH kao medjunarodno priznate države.

"Trenutna situacija u BiH je pozitivna. Evropska agenda je ta koja je dominantna. Postigli smo uspeh parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i političk lideri su sada fokusirani na ispunjavanje uslova za potpisivanje tog sporazuma", rekao je Lajčak novinarima nakon susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Lajčak i Jeremić su, prema rečima visokog predstavnika, potvrdili interes za regionalnu stabilnost i njeno očuvanje.

"Ono što je očigledno jeste da je BiH medjunarodno-pravno priznata država koja ima u svom sastavu dva entiteta od kojih se jedan zove Republika Srpska, koja ima tri naroda koja imaju ustavno garantovana prava zaštite svojih vitalnih nacionalnih interesa", istakao je Lajčak.

Lajčak je ukazao da je to polazna tačka oko koje "ne može da bude bilo kakve dileme" i istakao da "niko nema prava da dovede u pitanje postojanje Republike Srpske niti iko ima prava da dovede u pitanje postojanje BiH kao medjunarodno-pravno priznate države".

"Ja kao garant Dejtonskog sporazuma i predstavnik medjunarodne zajednice, neću dozvoliti da BiH skrene sa dobrog puta, puta koji vodi prema evropskim integracijama, unutrašnjoj stabilizaciji i regionalnoj stabilizaciji", istakao je Lajčak.

Jeremić je rekao da je Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma vitalno zaintersovana za mir i stabilnost u regionu kao i u svakoj državi regiona. Navodeći da Srbija kao susedna zemlja BiH ne želi da se meša u njene unutrašnje stvari kao što ne želi da se neko meša u unutrašnje stvari Srbije.

"Sa te strane, Srbija nema nameru da bude angažovana dublje i aktivnije u unutrašnje stvari BiH sem principijelnog stava da Dejton garantuje da će se sve vitalne odluke u BiH donositi konsenzusom sva tri naroda", rekao je Jeremić.

On je rekao da Srbija podržava "principijelno i fundamentalno stav da bilo kakva promena ustavnog poretka, političkih okolnosti, da bilo kakva vitalna odluka za budućnost BiH mora biti doneta konsenzusom sva tri konstitutivna naroda".

"Srbija podržava budućnost BiH u EU. Smatra da integracija celokupnog zapadnog Balkana u EU predstavlja apsolutni strateški prioritet svih balkanskih naroda", rekao je Jeremić.

Jeremić i Lajčak su se založili za nastavak bliske saradnje institucija BiH i Srbije na evropskom putu. Visoki predstavnik u BiH je tokom dvodnevne posete Srbiji razgovarao i sa šefom države Borisom Tadićem.

XS
SM
MD
LG