Linkovi

Američka ekonomija suočena sa realnom opasnošću od recesije


Za mnoge Amerikance ekonomski problemi postaju sve ozbiljniji. Povećane cene benzina čine svakodnevni prevoz do i sa posla sve skupljim. Dugotrajni bum na tržištu nekretnina u izgradnji novih kuća je u mnogim delovima zemlje zastao. Ted Truman, bivši zvaničnik sekretarijata za finansije i federalnih rezervi, smatra da Amerikanci plaćaju cenu za to što su tokom dužeg peioda živeli iznad svojih mogućnosti.

«Suviše smo trošili u dužem vremenskom periodu - do 6 odsto vrednosti bruto društvenog proizvoda. Međutim, ta preterana potrošnja je sada završena,» kaže Truman.

Analitičar Dejvid Hejl predviđa još veći talas izgubljenih kuća sledeće godine pošto vlasnici neće moći da nastave sa otplatom svojih hipoteka.

«Ne radi se o velikom broju ljudi u celoj populaciji - ali je to ipak određena cifra - recimo dva miliona ljudi. Ti problemi su naravno više koncentrisani u zajednicama sa nižim prihodima,» kaže Hejl.

Nisu samo Amerikanci zabrinuti ovim problemima. Tomas Puter je menadžer u firmi Alianc Kapital u Nemačkoj.

«Postoji zabrinutost oko toga da li će kriza u sub-primarnom sektoru hipotekarnog tržišta ostati ograničena na taj deo ili će se proširiti i na druge delove kreditnog tržišta,» kaže on.

Međutim, drugi ekonomski stručnjaci odbacuju ovakve suviše sumorne prognoze. U trećem kvartalu ove godine, američka ekonomija je rasla po godišnjoj stopi od gotovo pet odsto, dok je nezaposlenost ostala niska. Surdžit Bala je investitor, baziran u Nju Delhiju.

«Na globalnom nivou imate veoma dinamičnu situaciju. Vijetnam, pod-saharska Afrika, Latinska Amerika, svi ti regioni se pridružuju svetskom ekonomskom rastu. Mislim da je opšta slika veoma povoljna jer takvi trendovi ranije nisu postojali,» kaže Bala.

Za većinu Amerikanaca ekonomska situacija je i dalje povoljna, ali će promet tokom ove praznične sezone možda ipak biti nešto manji.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG