Linkovi

Robert Gejts traži da se NATO više posveti ratu u Avganistanu


Avganistanski zvaničnici i komandanti NATO-a su saopštili da trupe raščišćavaju Musa Kalu, grad na jugu zemlje, dan posle isterivanja talibanskih pobunjenika koji su deset meseci kontrolisali celo područje.

Avganistanski vojnici i pripadnici NATO-a su postavili kontrolne punktove u Musa Kali i okolin ovog grada na jugu zemlje, a traganje za preostalim talibanskim borcima se nastavlja. Portparol avganistanskog Ministarstva odbrane, general Muhamed Zahir Azimi, kaže da je grad ponovo u rukama vlade.

«Operacija Musa Kala, koju je vodila avganska armija i izvele snage NATO-a, uspešno je završena», rekao je general Azimi.

Azemi kaže da su tri dela pokrajine Helmand ipak i dalje pod talibanskom kontrolom. Taliban je potvrdio da se povukao iz Musa Kale, ali kaže da je to samo strateški manevar da bi izbegao žrtve među svojim borcima i civilima.

Jug zemlje je i dalje glavno uporište Talibana i središte avganistanske trgovine drogom. Taliban koristi novac zarađen prodajom droge za finansiranje svojih operacija. U nasilju povezanom sa pobunom u Avganistanu, ove godine je poginulo oko šest hiljada ljudi, što je najveći broj od invazije snaga pod vođstvom Sjedinjenih Država 2001. Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, u Vašingtonu je rekao da pobunjenici sve više pribegavaju samoubilačkim napadima i taktici koja se koristi u Iraku.

«Taliban i njegovi bivši gosti iz Al-kaide, nemaju snagu da ponovo nametnu svoju vlast. Ali projekti rekonstrukcije i vladavina prava mogu da se učvrste jedino u istinski bezbednoj sredini. To još nije ostvareno u potpunosti, ali na tome se radi», rekao je Gejts.

Sekretar za odbranu je na jučerašnjem pretresu u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao da ne veruje da Taliban može da postigne vojni uspeh protiv združenih snaga NATO-a i Sjedinjenih Država od gotovo 50 hiljada vojnika. On je rekao da Sjedinjene Države moraju da izvrše pritisak na saveznike iz NATO-a da odgovore preuzetim obavezama u pogledu misije u Avganistanu. Gejts se takođe založio za efikasnije usaglašavanje pomoći avganistanskoj vladi.

«Potreban je jak civilni predstavnik koji će da usaglašava sve zemlje i glavne međunarodne organizacije na terenu», rekao je Gejts.

Ajk Skelton, predsednik tog odbora iz Demokratske stranke, izrazio je zabrinutost da Sjedinjene Države ne izdvajaju dovoljno vojnika i novca za Avganistan.

«Na rat u Avganistanu se zaboravlja. Mogućnosti se ne koriste i jasno vidimo posledice. Morali bismo ponovo da odredimo prioritete i prebacimo neophodna sredstva iz Iraka u Avganistan», rekao je kongresmen Skelton.

Skelton smatra da nadležni iz obaveštajnih službi, bez obzira na niz taktičkih pobeda, brinu da se u rat u Avganistanu ulaže sve manje napora.

XS
SM
MD
LG