Linkovi

Kondoliza Rajs: Pregovori o Kosovu iscrpljeni, očekujem da Rusi budu konstruktivni


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs očekuje da Rusija bude konstruktivna u procesu definisanja kosovskog statusa i doprinese rješenju koje će garantovati stabilnost u regionu.

"Nadam se da su Rusi predani koliko i mi stabilnom rješenju za Balkan i da su konstruktivni. Činjenica je da Kosovo i Srbija nikada više neće biti jedna država i to je realnost. Ako ne prihvatate tu realnost, onda sijete nezadovoljstvo i priličnu nestabilnost", kazala je Rajsovau u intervjuu dnevniku USA Today, ističući da "Kosovo i Srbija imaju zasebnu, ali povezanu budućnost, u kojoj je evropska perspektiva za Srbiju važna".

"Ja podstičem naše evropske saveznike da učine sve što je moguće da ohrabre tu evropsku perspektivu. Istovremeno, od Kosova se očekuje da ispuni sve obaveze koje je Ahtisarijev plan naznačio u pogledu poštovanja manjina i vjerskih objekata. To je ono na šta se moramo koncentrisati, jer nema svrhe dalje pregovarati. Očigleno je da sporazuma dvije strane neće biti i mi moramo ići dalje logikom Ahtisarijevog plana", kazala je Rajsova.

Dodala da se nada da je to moguće učiniti "u duhu u kojem je radila Trojka".

"Trojka je radila dobro i zajednički i obezbijedila da se strane obavežu da se neće prikloniti nasilju. Ja se iskreno nadam da će Rusija, Evropa i SAD ići naprijed konstruktivno", kazala je Kondoliza Rajs.

U međuvremenu su predstavnici SAD i država EU u Savjetu bezbjednosti odbacili ruski prijedlog predsjedničke izjave, s obzirom na to da je sadržala poziv na nastavak pregovora o Kosovu.

"Naš stav o tome se fundamentalno razlikuje u odnosu na ruski", rekao je američki ambasador Zalmaj Halilzad.

"Mi i Evropljani smatramo da je pregovarački proces iscrpljen. Vrijeme je da Savjet bezbjednosti odluči i ako ne donese odluku, mora se tražiti način da se rješenje problema nađe izvan Savjeta. Zbog te fundamentalne razlike - našeg stava da su pregovori iscrpljeni i ruskog da je sporazumno rješenje moguće, nije bilo osnova za dogovor o predsjedničkoj izjavi. O Kosovu ćemo svakako razgovarati 19. decembra", kazao je Halilzad.

XS
SM
MD
LG