Linkovi

Njuz magazin Tajm: Deset najvažnijih naučnih dostignuća 2007. godini


Njuz magazin Tajm, u saradnji sa kablovskom televizijskom mrežom CNN, objavio je listu deset najvažnijih naučnih dostignuća 2007. Na prvom mestu našlo se dostignuće japanskih i američkih naučnika u reprogramiranju ćelija kože kako bi se ponašale kao embrionske bazične ćelije.

To bi moglo da umiri sve one koji se protive uništavanju ljudskih embriona u eksperimentisanju sa ćelijama, koje obećavaju lečenje mngih, danas neizlečivih bolesti. U septembru objavljena je i prva kompletna genetska mapa jednog ljudskog bića. Britanski naučnici uspeli su da odgaje tkivo ljudskog srčanog zaliska i nadaju se da će uskoro odgajiti čitav zalistak.

U astronomiji, otkrivene su tri nove planete van sunčevog sistema. Kinezi su iskopali skelet ogromnog dinosaura nalik na pticu, a u peščanom dnu Atlantika, kraj severne obale Islanda, pronađeno je najstarije živo biće - 405 godina stara školjka. Nešto ranije, analiza lobanje, otkrivene 1952. u južnoj Africi, poduprla je teoriju da je moderni čovek potekao iz supsaharske Afrike.

Tokom ove godine snimljena je do sada najsjajnija eksplozija jedne zvezde. Na raznim mestima na zemlji i u morima otkriveno je oko 700 novih vrsta živih bića. I najzad, u najvažnija naučna otkrića ove godine Tajms i CNN ubrojili su i pronalazak kriptonita u Srbiji - minerala idetničnog sastava kao zamišljeni mineral iz stripova o Supermenu. Pravi mineral nazvan je jadarit, po mestu na kome je pronađen.


XS
SM
MD
LG