Linkovi

Buš: Iran da objasni zašto je prikrivao program za razvoj nuklearnog oružja


Predsednik Buš nastoji da održi medjunarodni pritisak na Iran nakon što je prošle sedmice u zajedničkom dokumentu svih obaveštajnih agencija - nacionalnj obaveštajnoj proceni ustanovljeno da je Teheran prekinuo svoj program razvoja nuklearnog naoružanja pre četiri godine. Buš je naglasio da američki obaveštajni izveštaj predstavlja dokaz da je Iran lagao Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju.

«Iran mora da objasni svetu zašto je krio svoj program. Iran ima obavezu da objasni Agenciji zašto je prikrivao taj program od nje. Iran predstavlja opasnost i biće još opasniji ako nauči kako da obogaćuje uranijum».

Predsednik je to rekao posle sastanka sa italijanskim predsednikom Djordjom Napolitanom tokom kojeg su njih dvojica raspravljali o nuklearnom sporu. Iranska novinska agencija objavila je da je Teheran počeo novu rundu razgovora sa stručnjacima Ujedinjenih Nacija koji tragaju za informacijama o bivšim nuklearnim aktivnostima. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je najnoviji američki obaveštajni izveštaj korak napred. On je rekao da bi, ukoliko i budući koraci budu takvi, bio otvoren put za rešavanje regionalnih i bilateralnih pitanja. Portparol Bele Kuće Dejna Perino nazvala je to «maštovitim razmišljanjem».

«Iransko društvo je veoma zatvoreno. Predsednik je zatražio više informacija od naše obaveštajne zajednice. Dobio je više informacija. I one su potvrdile ono što je on mislio da je istina, a to je da je Iran bio pretnja, da jeste pretnja i da će svakako nastaviti da bude pretnja ako ne sprečimo da dostigne mogućnost da ima nuklearno oružje».

Administracija predsednika Buša vrši pritisak da se Iranu uvedu dodatne sankcije. Zvaničnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije, Kine, i Nemačke razmatraće nacrt nove rezolucije u utorak. Predsednik Ahmadinedžad kaže da nema pravne osnove za sankcije protiv Irana.

XS
SM
MD
LG