Linkovi

U bombaškom napadu u Bejrutu ubijen Fransoa Hadž, jedan od čelnika libanske armije


Jedan od najviše rangiranih generala u komandi libanske vojske ubijen je jutros u eksploziji bombe, nedaleko od Bejruta. General-pukovnik Fransoa Hadž je deveti visoki zvaničnik na koga je, od 2005. godine, izvršen atentat, a treći koji je ubijen u poslednjih 6 meseci. Izveštaj iz Bejruta poslao je dopisnik Edvard Jerenijan.

U snažnoj eksploziji, koja je razbacala komade betona i metala na stotine metara unaokolo, ubijen je general-pukovnik Fransoa Hadž, šef vojnih operacija libanske vojske, koji je trebalo da postane novi načelnik generalštaba. Bomba je bila postavljena pored zgrade ministarstva odbrane, u elitnom bejrutskom predgrađu Babda. Njegovo vozilo je od detonacije potpuno uništeno, a telo je pronađeno nekoliko desetina metara dalje. Do ovog atentata došlo je u jeku političke krize u kojoj je Liban već 18 dana bez predsednika, a vojska pokušava da sačuva krhku stabilnost u zemlji.

Šef libanske Nacionalne liberalne stranke bliske vladajućoj koaliciji, Dori Šmoun, rekao je da iza atentata na generala Hadža stoje snage koje nastoje da se u Libanu zadrži stanje haosa i spreči već odložen izbor predsednika.

”Ko god je ovo uradio, taj ne želi snažnu vojsku i ne želi da predsednik bude izabran. Želi nejasnu situacija i obustavu svega što mi i drugi Libanci dobre volje pokušavamo da postignemo - da izaberemo predsednika.“

Šamun takođe smatra da počinioci zločina nastoje da razore Liban i da su najverovatnije u dosluhu sa prosirijskom opozicijom.

”Oni i njihovi saveznici ne žele nacionalno pomirenje. Ne žele ovaj, već neki drugi Liban. Možda podeljen Liban ili nešto što nema veze sa sadašnjim ustavom. Smatramo da počinioci ovog zločina sarađuju sa ostatkom opozicije“

Izbor predsednika Libana odložen je u poslednjih nekoliko nedelja već osam puta, uprkos dogovoru antisirijske koalicije i prosirijske opozicije, koju predvodi Hezbolah, da novi predsednik bude komandant libanske vojske, general Mišel Sulejman.

XS
SM
MD
LG