Linkovi

Tri sedmice uoči izbora u Ajovi kampanja dobija na intenzitetu


Tempo američke predsedničke kampanje se intenzivira dok do prvih stranačkih skupova u Ajovi preostaje samo tri nedelje.

U sedmicama uoči prvih stranačkih izbornih skupova u Ajovi predsednički pretendenti ne štede napore u nastojanju da pridobiju glasače. Demokratski senator iz Ilinoja Barak Obama privlači mase pristalica i zainteresovanih na svojim nastupima u državama gde će izborni proces započeti – Ajovi, Nju Hempširu i Južnoj Karolini, u čemu je dobio i pomoć poznate voditeljke tv programa Opre Vinfri.

“Dosta mi je ustaljene politike. To je razlog što godinama na mojim programima niste mogli da vidite mnogo političara - ja imam samo jedan sat na raspolaganju.”

Obama je u Ajovi u tesnoj trci sa senatorkom iz Njujorka Hilari Klinton, koja ima prednost prema anketama na nacionalnom nivou, ali čija popularnost je znatno opala prema poslednjim anketama u Ajovi i Nju Hempširu. Hilari Klinton je takodje dobila podršku nekih poznatih ličnosti uključujući i njenog supruga, bivšeg predsednika Bila Klintona.

“Svi žele da njihove pristalice pozovu glasače da ih podrže. Ipak glasači će na kraju birati izmedju nas – kandidata.”

Bitka za predsedničku nominaciju Republikanske stranke u ovom trenutku izgleda još neizvesnije. Bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi dobija sve veću podršku, prema anketama u Ajovi i Južnoj Karolini, gde se takodje primarni izbori održavaju već u januaru.

“Mi treba da se ponašamo tako da nas drugi poštuju i da shvate da smo velika nacija, a ne da im se silom namećemo.”

Porast Hakabijeve popularnosti mogao bi da naudi bivšem gradonačelniku Njujorka, Rudiju Djulijaniju koji i dalje vodi prema većini anketa na nacionalnom nivou, ali zaostaje u državama sa ranim primarnim izborima - Ajovi, Nju Hempširu i Južnoj Karolini.

Djulijani i dalje ističe svoj odlučan pristup terorizmu i obećava čvrstu liniju prema Iranu.

“Naravno da ne želimo da upotrebimo vojnu opciju. To bi bilo opasno i riskantno. Ali, ukoliko Iran postane nuklearna sila - bilo bi još opasnije i riskantnije.”

Stranačkim skupovima u Ajovi 3. januara počinje mesec dana veoma aktivne sezone primarnih izbora koja će kulminirati 5. februara kada će izbori biti održani u više od 20 saveznih država. Dve vodeće stranke formalno će izabrati svoje predsedničke kandidate na konvencijama kasnije tokom godine.

XS
SM
MD
LG