Linkovi

Koštunica: Misija EU na Kosovu - početak primene Ahtisarijevog plana


Dok se čeka sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, zvaničnici vlasti na tu temu započeli novu polemiku sa Evropskom unijom.

Tako je premijer Vojislav Koštunica poručio Evropskoj uniji da Srbija ne prihvata nikakvu nadoknadu u zamenu za jednostranu nezavisnost Kosova i ukazao da bi dolazak Misije EU na Kosovo značio početak sprovođenja odbačenog Ahtisarijevog plana i jednostrane nezavisnosti.

Upitan da li se poruke iz Brisela mogu tumačiti kao iskrena želja ili reparacija Srbiji za Kosovo, šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras rekao je da ne može da se govori o plaćanju cene, ali da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povezano sa ispunjavanjem određenih uslova.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da vlasti u Beogradu nemaju strategiju i aktivnu politiku u rešavanja kosovske krize.

Kao poguban pokazao se izostanak plana Beograda za slučaj da ne bude jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Janjić. Ako se cela priča unapred svede samo na to da će Albanci proglasiti nezavisnost i zbog toga dođe do svađe sa Evropskom unijom oko toga, onda je to veliki problem, kaže Janjić i dodaje da će još gora vest za srpske zvaničnike biti ako Albanci ne proglase nezavisnost.

Na okruglom stolu "Zapadni Balkan posle trojke" lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da su Srbi na Kosovu veoma zabrinuti jer postaju svesni situacije i dodao da je među njima najbrojnija grupa ljudi koji ne znaju šta da rade - da li da odu sa Kosova ili da ostanu.

A analitičar prištinskog Instituta za demokratiju i međunarodne odnose Fadilj Maljoku smatra da je stanovništvo frustrirano i da postoji realna opasnost od izbijanja sukoba na Kosovu ako status ne bude definisan.

XS
SM
MD
LG