Linkovi

Bivši agent kaže da je CIA koristila tehniku simuliranog davljenja


Bivši funkcioner Centralne obaveštajne agencije (CIA) priznao je da je u istragama korištena tehnika simuliranog davljenja, prilikom ispitivanja jednog visokog pripadnika Al Kaide. Bivši agent CIA, Džon Kiriaku, veruje da je taj metod - tortura.

Kiriaku je američkim medijima rekao da je spomenuta tehnika pomogla da se slomi visokorangirani pripadnik Al Kaide, Abu Zubaid, za manje od 35 sekudi.

Odgovarajući na to, predstavnica Bele kuće Dejna Perino kazala je da je predsednik Buš odobiro program za ispitivanje «okorelih terorista», koji je u skladu sa zakonom.

Ona je istakla da je taj program, objelodanjen 2006. godine, bezbedan, efikasan i legalan. Bela kuća nikada nije potvrdila da se sprovodi neka specifična tehnika ispitivanja.

Džon Kiriaku je rekao da je dan nakon simuliarnog davljenja, Zubaid pristao da saradjuje i da je pružio ključne obaveštajne podatke koji su poremetili izvesan broj planiranih napada.

Kiriaku je bio deo tima CIA-e koji je ispitivao Zubaida, ali je rekao da nije bio prisutan u trenutku kad je simulirano davljenje primenjeno.

Direktor CIA, Majkl Hajden, danas bi pred Senatskim odborom za obaveštajne aktivnosti trebalo da svedoči o uništenju video snimaka CIA-e, na kojima je zabeleženo ispitivanje Zubaida i još jednog visokog pripadnika Al Kaide.

XS
SM
MD
LG