Linkovi

Medvedev predlaže da Putin obavlja dužnost premijera


Kandidat za predsednika Rusije Dmitri Medvedev založio se za to da predsednik Vladimir Putin da postane predsednik vlade.

Samo 24 sata nakon što je Putin izrazio podršku Dmitriju Medvedevu kao svom nasledniku, Medvedev je uzvratio na uslugu pozivajući Putina da načelno prihvati da bude premijer nakon predsedničkih izbora.

U televizijskom obraćanju, Medvedev je pohvalio Putina za unapređenje ruske ekonomije i odbrane i povećanje ugleda Rusije u svetu. Ali on je dodao da će biti potrebne decenije da bi se poboljšao životni standard u zemlji, njena medjunarodna pozicija i kvalitet života na selu. Medvedev je istakao da je za dostizanje tih ciljeva potreban kontinuitet.

On je rekao da nije dovoljno samo izabrati predsednika koji deli gledišta svog prethodnika, već da je važno održati tim koji je sastavio sadašnji predsednik. Zbog toga, rekao je Medvedev, Vladimir Putin mora da postane premijer.

Medvedev je počeo da radi u Putinovom timu još ranih 90.-tih godina, u gradskoj vlasti Sankt Peterburga. Zatim je bio na različitim funkcijama u Moskvi, uključujući položaj šefa Putinovog kabineta, predsednika državnog energetskog monopola Gazprom, a sada na položaju prvog potpredsednika vlade.

Uz podršku Kremlja i bez ozbiljne konkurencije, Medvedev će gotovo sigurno postati sledeći predsednik Rusije. Njegovo zalaganje da Putin postane premijer po svemu sudeći razrešava pitanje šta će predsednik da radi kada bude napustio tu funkciju.

Ono što nije jasno jeste kako će njih dvojica deliti vlast. Trenutno, ruski predsednik ima veća ovlašćenja nego premijer, ali Medvedev je u svom govoru rekao da je premijer najviša izvršna funkcija u Rusiji.

XS
SM
MD
LG