Linkovi

Evropska unija, sa izuzetkom Kipra, jedinstvena o statusu Kosovu


Za EU je sastanak ministara spoljnih poslova korak dalje od krize kakvom im je pretila završnica prče o budućnosti Kosova. Skoro svi, sa izuzetkom, Kipra, složili su se oko političkog ugla koji Brisel treba da zauzme očekujući proglašenje nezavisnosti Kosova.

Evropljani su na putu da prevazidju gotovo sigurnu krizu kakvu im je spremala kosovska zavšnica - u situaciji u kojoj su propali svi pokušaji pregovora Beograda i Prištine, kada nije realno očekivati da će problem razrešiti Savet bezbednosti i kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova - deluje kao dobra vest za evropsko jedinstvo da je samo Kipar ostao van sporazuma o budućim koracima.Termin je - koordinirana odluka o nezavisnosti - koordinirana izmedju Prištine, Brisela i Vašingtona i sprovedena kada medjunarodni partneri odluuče da je prvi mogući trenutak za to.

On bi se mogao ukazati već nakon što budu poznati rezultati predsedničkih izbora u Srbiji, predvidjenih za kraj januara i početak februara. Ovo zato što Evropljani ne žele nacionalistima u Srbiji dati još jedan argumenat u ruke- obratno, žele osnažiti demokratske snage i na neki način ih nagraditi za očekivanu kooperativnost tako se kao mogućnost pominje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "u najskorije vreme", svakako pre proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Luksemburga, Jean Aselborn kaže:

"Znamo da dve strane neće postići sporazum. To nije pitanje vremena za to, već suštine - nema političke volje da se taj sporazum postigne. Dakle, moramo ostati u procesu i izbeći jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Moguće je da se sačeka sa zaključenjem kosovskog procesa do iza predsedničkih izbora u Srbiji. Sa izuzetkom Kipra koji ima ozbiljnih problema koje razumemo, sve ostale članice Unije bi trebale da slede ovakav stav. EU ne bi trebala da reaguje na jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti".

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić koji je boravio u Briselu kazao je da se Srbija principijelno protivi nezavisnosti Kosova i da očekuje da se pregovori nastave.

Jeremić kaže da je od šefova diplomatija EU čuo različite rekacije na argumente koje je izneo, ali da ne želi da spekuliše o jedinstvu Unije.

Šef srpske diplomatije, koji je danas imao više odvojenih susreta sa evropskim ministrima, naglašavajući da je Srbija spremna da se nastavi neki oblik pregovora o kosovskoj budućnosti, upozorava da će Srbija reagovati ukoliko neko prizna kosovsku državu. Konačni evropski stav o koracima kakvi će se preduzeti biće uobličen, očekuje se, u petak, kada će se okupiti šefovi država ili vlada članica Unije. Nešto lakši put je do evropske civilne misije - pravni ekserti kažu da postojeća rezolucija Veća bezbedosti daje pravni okvir za to - čeka se samo politička odluka.

XS
SM
MD
LG