Linkovi

Kompjuterski program koji može da predvidi rizik od lomljenja kuka


Svake godine, više od jedan ipo milion ljudi širom sveta padne i polomi kuk. Od tog broja, oko 80 odsto su žene. Ti prelomi su bolni i povezani su sa velikim brojem smrtnih slučajeva. Prenosimo detalje o novom kompjuterskom programu pomoću kojeg može da se predvidi rizik kod žena od lomljenja kuka tokom perioda od pet godina.

«Kao ocenjujete svoje zdravlje? Kao loše, dobro ili odlično»?

Odgovori na pitanja koje je postavio doktor Džon Robins mogli bi da ukažu ženama na rizik od lomljenja kuka u narednih pet godina. Robins radi na univerzitetu Kalifornije. On i istraživači iz drugih institucija pratili su više od 100 hiljada žena u postmenopauzi kako bi ustanovili koji faktori povećavaju njihove šanse da polome kuk.

«Jasno je da su glavni faktor godine i što ste stariji, veće su šanse da imate prelom».

Svetska zdravstvena organizacija zabeležila je veći broj slučajeva preloma kuka u bogatim zemljama nego u siromašnim. Ali SZO predvidja da će se broj preloma kuka učetvorostručiti u narednih 40 godina zato što se povećava broj starijih ljudi. Prelom kuka može da vodi ka nepokretnosti i predstavlja glavni ekonomski problem za sistem zdravstvene zaštite širom sveta.

Zato je doktor Robins želeo da razvije kompjuterski program koji bi mogao da pomogne da se predvidi ko ima šanse da doživi prelom.

«Uneli smo sve informacije od oko 100 hiljada žena koje smo posmatrali i pogledali kakve su njihove šanse da imaju prelom kuka i da li možemo da napravimo listu faktora rizika koji im daju šansu za to. To ne moraju da budu uzroci, ali su povezani sa prelomom kuka. I zatim smo to testirali na ženama u interventnim probama».

Istraživači su ustanovili da treba uzeti u obzir i mnoge druge faktore osim godina. Menju njima je rasa. Ustanovljeno je da su bele žene pod većim rizikom, kao i mršavije i visoke žene, pušači, dijabetičari, i žene koje su nepokretne. Čak i predstava žena o sopstvenom zdravlju ima veliku ulogu. Kada su svi ti faktori uneseni, program je procenjivao rizik. Doktor Robins kaže da je potrebno uraditi još testova kako bi se osiguralo da su predvidjanja tačna. On se nada da bi testovi mogli da pomognu u smanjenju rizika od preloma kuka, prerane smrti i troškova u slučaju vodjenja brige o nekome ko je polomio kuk. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG