Linkovi

Varšava: Otkriveno četvrto žarište H5N1 ptičijeg gripa u Poljskoj


Četvrto žarište smrtonosnog tipa H5N1 ptičijeg gripa otkriveno je u centralnoj Poljskoj, oko 50 kilometara od tri žarišta otkrivena prošle sedmice, izjavila je danas glavni veterinarski zvaničnik Poljske Eva Leh.

Službe za vanredne situacije uspostavile su oko te lokacije bezbednosnu zonu od tri kilometra, u skladu sa standardnom procedurom.

"Problem je što je farma na kojoj je viru otkriven velika, sa desetinama hiljada komada živine", rekla je Lehova.

Najnoviji slučajevi ptičijeg gripa u Poljskoj prvi su medju domaćom živinom, za razliku od ranijih koji su otkriveni kod divljih ptica. To su ujedno i prvi slučajevi smrtonosnog tipa H5N1 od 2006. godine u Poljskoj, kada se taj virus pojavio kod jednog broja labudova.

Prošle sedmice virus ptičijeg gripa, koji se verovatno proširio putem živinske hrane zaražene izmetom divljih ptica, pogodio je tri farme ćuraka, pa je moralo da bude uništeno više od 11.000 zaraženih ptica.

Evropska unija i susedne zemlje, poput Ukrajine i Belorusije, u ponedeljak su zabranile uvoz živine i preradjevina iz tog dela Poljske. Ministar poljoprivrede Poljske za sutra je zakazao vanrednu konferenciju za novinare.

XS
SM
MD
LG