Linkovi

Podgorica: Maksimalno angažovanje na antikorupcijskom zakonodavstvu


U Crnoj Gori postoji zakonski okvir za uspješnu borbu protiv korupcije, ali je neophodno preduzeti konkretne poteze u suzbijanju te pojave koja negativno utiče na društvo u cjelini, ocijenjeno je na današnjem skupu posvećenom Svjetskom danu borbe portiv korupcije, koji je organizovala Uprava za antikorupcijsku inicijativu.

Šefica misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Paraskiva Badesku kazala je da su u Crnoj Gori vidljivi značajni pomaci u suzbijanju korupcije, ali da je potrebno još kokretnih koraka.

Badesku je rekla da postoji potreba za mnogo većim ulaganjem u jačanje kapiteta za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, jer ta pojava ima negativan uticaj na cjelokupno društvo.

Vršilac dužnosti šefa delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Klajv Rambold rekao je da je borba protiv korupcije ključni faktor za evropske integracije, a da te aktivnosti moraju biti transparentne.

Rambold je kazao da Crna Gora ima zakonske okvire i institucije za spječavanje korupcije, a da će joj Evropske unija, infrastrukturalno, kadrovski i opremom, pomoći da ta borba bude uspješnija.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović kritikovala je rad Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala čiji je član, navodeći da "nema dovoljno političke volje za te aktivnosti".

Ona je kazala da institucije koje su nadležne za borbu protiv korupcije opstruiraju djelovanje i više pažnje posvećuju sakrivanju problema nego njihovom rješavanju.

Zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Tatjana Marković kazala je da je poseban problem za otkrivanje korupcije to što se radi o dogovoru izvršilaca, skrivanju i uništenju tragova te radnje.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Nada Vukanić kazala je da je Vlada posvećena rješenju problema korupcije, kroz formiranje specijalizovanih tijela za borbu protiv ove pojave i kroz zakonski okvir.


XS
SM
MD
LG