Linkovi

SAD: Ilegalna imigracija jedno od glavnih pitanja za glasače i kandidate


Godinu dana pred američke predsedničke izbore ilegalna imigracija i dalje je jedno od glavnih pitanja za glasače i kandidate. Veći deo debate oko ilegalnih imigranata fokusiran je na Hispance, ali politički analitičari kažu da to pitanje pogadja i druge grupe. Orlando je dom jedne od najvećih azijskih zajednica u Floridi, a neki od njenih članova osetili su posledice ove političke debate.

Prema procenama američkog Biroa za pops stanovništva, skoro 45 hiljada stanovnika okrugla Orandž je poreklom iz Azije a njihov broj povećao se u poslednjih šest godina za 13 hiljada. I u ostalim imigrantskim zajednicama, tretman ilegalne imigracije je važno pitanje za mnoge ljude. Lokalni advokat za imigraciju Agnes Čau.

«Postoji oko 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama, od čega je 9 odsto iz Azije,» kaže ona.

Pju hispanski centar procenjuje da bi broj imigranata mogao da bude i veći. U istraživanju 2006. ovaj centar je ustanovio da je 13 odsto ilegalnih imigranata došlo iz Azije. A, zvanični vladini statistički podaci 2005. pokazali su da Azijati čine 25 odsto ukupne populacije imigranata rodjenih u inostranstvu. Agnes Čau kaže da su mnogi azijski imigranti, koje je ona upoznala u Orlandu, napustili svoje domovine kako bi obezbedili kvalitetno školovanje za svoju decu.

«Oni su iz zemalja u razvoju, tako da u mnogim slučajevima, posebno kada je reč o obrazovanju, nemaju sredstva ili mogućnosti da svojoj deci pruže obrazovanje koje žele,» kaže Agnes Čau.

Profesor Robert Mor, šef katedre za azijske studije na Rolins koledžu u Orlandu, kaže da su Azijati bez dokumenata često bogatiji od onih iz Latinske Amerike.

«Mislim da hispanski imigranti preuzimaju poslove radničke klase. Azijati su mnogo skloniji da pronadju svoje mesto u malim biznisima».

Mor smatra da je, van Floride, kineska četvrt u Njujorku dom više desetina hiljada ilegalnih imigranata. On kaže da su mnogi od njih platili krijumčarima da ih dovedu u Sjedinjene Države, u nekim slučajevima po ceni od 60 hiljada dolara.

«Krijumčari se trude da pronadju puteve koji neće privući pažnju vlasti tako da neće kontrolisati njihove imigrante,» kaže Mor.

Veruje se da je kineska pokrajina Fudžijan sada najveći izvor migranata u Ameriku. Državni sekretarijat navodi kao razloge, relativnu ekonomsku liberalizaciju u Fudžijanu, kao i izvoznu industriju. Medjutim, Mor procenjuje da bi rastući životni standard u Kini mogao da vodi smanjenju broja ljudi koji žele da odu. Američki Kongres ranije ove godine, nije usvojio izmene imigracionog zakona. Reformama bi izmedju ostalog bilo omogućeno ilegalnim imigrantima, uključujući one iz Azije, da na neki način legalizuju svoj status.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG