Linkovi

Braun zatražio hitno oslobadjanje britanskih talaca otetih u Bagdadu


Prvi put otkako su ih 29. maja naoružani napadači odeveni u policijske uniforme oteli iz sedišta Ministarstva finansija, na video snimku koji je objavila organizacija Islamski šiitski otpor u Iraku, vidi se jedan od talaca. To je prvi javni dokaz da su oni možda još živi.

«Zovem se Džejson i danas je 18. novembar.»

Na video snimku, otmičari kažu da će početi da ubijaju taoce, među kojima su četiri telohranitelja i jedan stručnjak za kompjutere, ukoliko Britanija uskoro ne povuče sve svoje preostale vojnike iz Iraka. Već mesecima, skoro ništa ili veoma malo se znalo o tome šta Britanija preduzima da bi taoci bili oslobodjeni. Premijer Braun je danas saopštio da se iza scene naporno radi.

«Uradićemo sve što možemo da ostvarimo cilj, a to je hitno oslobadjanje talaca.»

Britanski šef diplomatije Dejvid Miliband je kao gost Televizije «Skaj», govorio o stresu kojem su izložene porodice otetih.

«Veoma je važno da javnost nikada ne posumnja u ono što radimo, a posebno u slučaju kao što je ovaj. Veoma je važno da pratimo veoma pažljivu strategiju. Stres porodica će biti ogroman. Već je loše kada dođe do otmice, a prošlonedeljni video snimak će biti samo dodatak na taj stres. Međutim, cela britanska vlada veoma aktivno radi na ovome.»

Premijer Gordon Braun je ponovo istakao da Britanija neće praviti nikakve ustupke da bi osigurala oslobadjanje otetih.

«Uzimanje talaca je potpuno neopravdano, neprihvatljivo i jasno stavljamo do znanja da neće promeniti našu politiku.»

Braun je takodje pohvalio iračkog premijera Nurija Al-Malikija i njegovu vladu zbog napora koje ulažu u oslobadjanje talaca.

XS
SM
MD
LG