Linkovi

Koštunica: Srbija za nastavak pregovora i protiv nezavisnosti Kosova


U iščekivanju sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati i o Kosovu, premijer Vojislav Koštunica svakodnevno izdaje saopštenja za javnost u kojima ponavlja da je Srbija za nastavak pregovora i da se protivi nezavisnosti Kosova.

U najnovijem saopštenju Koštunica je zatražio nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i naveo da je Srbija odmah spremna da počne nove pregovore kako bi se pronašlo političko i demokratsko rešenje. Reći da nema potrebe da se daje pregovara i da treba pristupiti protivzakonitoj jednostranoj nezavisnosti, predstavlja opasan eksperiment sa nesagledivim posledicama, piše u saopštenju koje je kabinet premijera prosledio medijima. U svom saopštenju premijer je ponovio stav koji je dan ranije iznela i Vlada u svom saopštenju, da Srbija daje punu podršku inicijativi Rusije da se pregovori oko statusa Kosova nastave i izrazio spremnost da novi pregovori započnu u bilo kom gradu u Pokrajini a da potom naredna runda bude održana u Beogradu.

Približavanje 10. decembra i mogućeg proglašavanja nezavisnosti Kosova i dalje izaziva strahovanja od mogućeg ugrožavanja bezbednosti regiona. Ministar odbrane Dragan Šutanovac pozvao je ministre odbrane zemalja članica NATO-a da spreče svaki pokušaj destabilizacije na Kosovu i da kontrolišu situaciju na terenu i očuvaju bezbednost svih građana, a posebno onih srpske i nealbanske nacionalnosti. U pismu ministrima odbrane zemalja NATO-a ministar Šutanovac je istakao da se Srbija u potpunosti oslanja na obećanja zvaničnika NATO-a da će KFOR odlučno reagovati na svaki postupak koji bi ugrozio stabilnost i da će štititi sve stanovnike Kosova. Srbija i njene snage bezbednosti, istakao je Šutanovac, učiniće sve što je u njihovoj moći, uključujući i primenu najoštrijih mera radi očuvanja mira i stabilnosti na jugu centralne Srbije u slučaju eskalacije krize.

XS
SM
MD
LG