Linkovi

Vesna Medenica označila Ugovor o prodaji nekretnina zakonitim


Nakon velike medijske bure koju je izazvao ugovor kojim je crnogorska Uprava policije prodala nepokretnosti za izgradnju poslovne zgrade podgoričke policije, Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica označila je Ugovor o prodaji nekretnina zakonitim, istovremeno tvrdeći da je Ugovor o izgradnji zgrade-zakonit.

Vrhovni državni tužilac je ocijenio da je ugovor o preprojektovanju, građenju i opremanju poslovne zgrade podgoričke policije, zaključen između Uprave policije i kompanije „Čelebić“ zakonit.

Istvremeno je saopšteno da Vrhovno državno tužilaštvo smatra da je Ugovor o kupoprodaji, koji je 9. novembra zaključen sa kompanijom „Čelebić“, protivan imperativnim zakonskim propisima, odnosno odredbama zakona o imovini Crne Gore i o prometu nepokretnosti.

Uprava policije u ime Vlade, bez tendera, prodala je preduzeću „Čelebić“ više od 7.63 hiljada kvadratnih metara zemljišta u centru Podgorice za tri miliona EUR, samo nekoliko dana nakon što je ugovorena izgradnja nove zgrade za policiju koja košta 13 miliona eura.
Uprava policije saopštila je da će poštovati stav i mišljenje Vrhovnog državnog tužilaštva u odnosu na Ugovor o kupoprodaji, raskinuti ga i pokrenuti prodaju putem javnog nadmetanja i prikupljenih ponuda.

U Upravi tvrde da će poštovati stav i mišljenje Vrhovnog državnog tužilaštva koji je ocijenio da je kod zaključenja Ugovora o preprojektovanju, građenju i opremanju poslovne zgrade ispoštovana procedura propisana Zakonima o javnim nabavkama i policiji, koji isključuju obavezu javnog oglašavanja.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević nazvao je danas skandaloznom odluku vrhovne državne tužiteljke Vesne Medenice da je kupoprodajni ugovor o prodaji državnog zemljišta kompaniji „Čelebić“ nezakonit, a da je zakonita izgradnja nove zgrade policije u Podgorici.

„I prodaja zemlje i izgradnja zgrade sprovedeni su po istom nezakonitom i netransparentnom postupku, koji izaziva sumnju da je u pitanju korupcija“, kazao je on.

„Ovakvi postupci pokazuju da su promjene u Crnoj Gori i usvajanje evropskih standarda direktno povezani sa političkim promjenama. Ovo što je uradila Medenica predstavlja kontinuitet njene borbe da zaštiti interese kartela i vladajuće porodice“, kazao je on.

XS
SM
MD
LG