Linkovi

Robert Gejts u Bahreinu izjavio da Iran ostaje pretnja Bliskom istoku i Sjedinjenim Državama


Iran je optužio SAD da su se koristile špijunažom kako bi sastavile izveštaj o inuklearnim aktivnostima Teherana. Državna novinska agencija IRNA citira iranskog ministra inostranih poslova Manučera Motakija koji je izjavio da je njegova vlada poslala protestno pismo ambasadi Švajcarske u Teheranu, u kome se žali na izveštaj koji su ove nedelje objavile američke obaveštajne agencije. Ambasada Švajcarske rešava pitanja američkih interesa u Iranu u odsustvu diplomatskihodnosa Vašingtona i Teherana. Motaki je prema pisanju IRNA-e takođe zahtevao objašnjenje u vezi sa navodnom špijunažom, koja se tiče tvrdnji u izveštaju da je Iran obustavio program za proizvodnju nuklearnog oružja 2003. godine.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts danas je u Bahreinu izjavio da Iran ostaje pretnja Bliskom istoku i SAD. On je na konferenciji o bezbednosti rekao da zemlje Persijskog zaliva moraju da rade zajedno na zahtevima da Iran otkloni sve nedoumice oko svojih nuklearnih aktivnosti u prošlosti i otvoreno se obaveže da neće razvijati nuklearno oružje.

Bombaš samoubica usmrtio najmanje sedam, i ranio 13 ljudi

Iračka policija saopštila je da je bombaš samoubica usmrtio najmanje sedam, i ranio 13 ljudi u gradu Baidži na severu zemlje. Napadač se svojim vozilom zakucao u zgradu policije u stambenoj četvrti Bidžija, grada koji se nalazi oko 250 kilometara severno od Bagdada i ima najfeću rafineriju nafte u zemlji, a smatraju ga i ključnim mestom za izvoz sirove nafte.

A u napadu, verovatno projektilom ili bombom, u Numaniji, južno od prestonice, stradao je lokalni lider pokreta raikalnog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra. Iračke vlasti kažu da su Udaj Hamid, njegova žena i dvoje dece poginuli u eksploziji u svojoj kući. Američka vojska je saopštila da su koalicione snage ubile 12 terorista i privele 13 osumnjičenih u operacijama protiv mreža iračke al-Kaide u centralnom i severnom delu zemlje.

Snage NATO-a i avganistanske vojske ubile 12 osumnjičenih ekstremista

Ministarstvo odbrane Avganistana saopštilo je da su snage NATO-a i avganistanske vojske ubile 12 osumnjičenih ekstremista, ali i dvoje dece u operaciji preuzimanja južnog grada Musa Kala, koji je bio pod vlašću talibana. Portparol ministarstva general Mohamed Zahir Azimi rekao je da su pešadijske trupe juče opkolile grad u pokrajini Helmand i da je i do 300 civila napustilo tu oblast pre početka napada. On je objasnio da je dvoje dece poginulo kada se njihovo vozilo nalo između dve vatre, istakavši da je talibanska patrola koristila vozilo kao zaklon.

U međuvremenu, NATO je saopštio da je jedan vojnik alijanse ubijen, a drugi ranjen u današnjoj eksploziji na jugu Avganistana, ali detaljnijih podataka nema. Koalicione snage koje predvode SAD saopštile su da su u jučerašnjem vazdušnom napadu na grad Musa Kala ubili nekoliko talibanskih ekstremista, a menđu njima i jednog od zapovednika.

XS
SM
MD
LG