Linkovi

Tadić: Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da niti on niti bilo koja institucija Srbije nikada neće prihvatiti bilo kakav akt o nezavisnosti Kosova i Metohije.

U obraćanju novinarima, nakon razgovora vođenih s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom u petak u Banjoj Luci , Tadić je naglasio da će „Srbija uložiti sva pravna i zakonska sredstva i upotrijebiti sve instrumente međunarodne politike da srpijeći bilo kakvu odluku o nezavisnosti Kosova“.

Govoreći o procesu pregovora Beograda i Prištine rbijanski predsjednik kazao je da je Srbija ponudila niz konstruktivnih prijedloga vezanih za suštinsku autonomiju, shodno primjerima koji već funkcioniraju u svijetu.

„Srbija nema namjeru da upravlja životom kosovskih Albanaca, ali ima sva legitimna prava da se ne odriče integiteta i suvereniteta vlastite zemlje“, naglasio je Tadić.

On je istakao da ne očekuje da nijedna regionalna država prizna akt o nezavnosnost Kosova. „Mi očekujemo od država u regionu da poštuju elemente međunarodnog prava i budu uzdržane u ovakvoj situaciji i to važi i za BiH“, podvukao je Tadić.

Naglašavajući da „ Srbija podržava cjelovitost i integritet BiH,“ Tadić je dodao da očekuje da će isto tako i „BiH podržavati cjelovitost i integritet Srbije, a to znači i Kosova unutar Srbije“.

Odgovarajući na pitanje postoji li opasnost od izbijanja nemira u Srbiji, u slučaju da parlament Kosova proglasi nezavisnost ove pokrajine, Tadić je kazao da „Srbija ima pune državne kapacitete da nastavi da bude jedan siguran prostor, sigurna zemlja za sve njene ljude“.

„Nijedna paramilitarna organizacija neće imati mogućnost da bilo šta radi i djeluje u Srbiji, a kada kažem u Srbiji mislim i na Kosovu“.

Niti jedna institucija u Srbiji niti u RS, ne podržava paramilitarne organizacije jer one dovode u pitanje živote i bezbjednost inaših sunarodnika i svih naroda koji žive u regionu“, istakao je Tadić.

On je dodao da takvo ponašanje očekuje i od privremenih institucija Kosova, jer se, kako je kazao „Srbija suočava s velikim bezbjedonosnim izazovima kada je u pitanja ANA, teroristička organizacija ekstremnog dijela kosovskih Albanaca“.

Mi ćemo preduzeti sve mjere da spriječimo bilo kakav teroristički akt protiv države Srbije i njenih građana“, rekao je Tadić. On je dodao da će Srbija poštovati i Rezoluciju 1244 i Vojno – tehnički sporazum iz Kumanova, te da je o tome danas ( petak) razgovarao s komadantom združenih snaga NATO za južunu Evrope , a juče s komadantom američkih trupa NATO za Evropu, od kojih je tražio i dobio garancije za srpsko stanovništvo na Kosovu.

„Mi ne želimo da kršimo elemente međunarodnog prava i time branimo naš integritet nad Kosovom i Metohijom, ali istovremeno to će biti način kako ćemo štititi bezbjedonosne interese naših sunarodnika, ali i svih stanovnika Kosova „, istako je Tadić.

Premier RS Milorad Dodik kazao je da je ove razgovore iskoristio „da predsjedniku Srbije da garancije da će RS ostati mirna, stabilna, posvćena sebi, bez bezbjednosnih i političkih pokreta koji bi mogli da destabilizuju stanje ovdje, ali da, RS, ako to od nje bude traženo, neće dati saglasnost za unilateralno priznanje Kosova“.


„Naš stav po tom pitanju je jasana, i doprinosi svim pokušajima koji imaju za cilj postizanje dogovora“, dodao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS, upoznao je srbijanskog predsjednika i o načinu na koji je razriješena politička kriza u BiH, koja je rezultirala i parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

„Za nas je od u cijeloj ovoj situaciji od kapitalnog značaja što je glas RS bio veoma važan i veoma prisutan, prvi put uvažavan znatno više nego ranije“.

U tom smislu, dodao je Dodik, „SNSD daće svoj doprinos i ubrzanom stabilizovanju Vijeća ministara i već u ponedjeljak izaći sa zvaničnim prijedlogom“.

Izražavajući zadovoljstvo što je politička kriza u BiH razriješena Tadić je kazao da je uvijek „visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka ohrabrivao da pronađe kompromisno rješenje s predstavnicima RS, posebno Miloradom Dodikom“.

„Bilo koja kriza u BiH, proizvodi krizu u regionu, jednako kao što kriza u Srbiji odražva na region“, kazao je Tadić.

Govoreći da se u javnost „BiH, Srbije, Balkana ali i međunarodne zajednice često spekuliše o tome kakva je pozicije Srbije povodom Dejtonskog sporazuma“, Tadić je zaključio „Srbija je garant Dejtonskog ugovora i mi podržavano taj ugovor i za nas je svaka promjena u BiH prihvatljiva samo ukoliko je sve tri strane podrže“.

XS
SM
MD
LG