Linkovi

Republikanac Mit Romni održao možda glavni govor svoje kampanje


Krećući se po tankoj liniji između crkve i države, republikanski predsednički kandidat Mit Romni je održao možda glavni govor svoje kampanje. Bivši guverner Masačusetsa se založio za versku trpeljivost – s obzirom da ankete ukazuju da znatan broj birača ima rezerve prema njegovom mormonstvu.

Da bi rasterao sumnje u pogledu svojih verskih ubeđenja, Mit Romni je danas govorio američkom narodu o svojoj mormonskoj veri.

«Postoje ljudi koji bi hteli da im predsednički kandidat opiše i objasni osobenu doktrinu svoje crkve. To bi obuhvatilo određena verska tumačenja koja su utemeljitelji Ustavom zabranili», rekao je Romni.

Romni je odlučio da ne razjašnjava mormonstvo, nego da istakne da položaj u Beloj kući ne bi trebalo da zavisi od verskih testova.

«Srećan sam da postanem vaš predsednik i neću služiti nijednoj veri, nijednoj organizaciji, nijednom cilju, niti interesu.»

Romni je pomenuo Džona Ef Kenedija, koji je pokušavajući da postane prvi katolički predsednik zemlje, osetio obavezu da objasni svoja uverenja.

«Ja sam predsednički kandidat Demokratske partije koji je slučajno i katolik», rekao je tada Kenedi.

«Kao on, i ja sam Amerikanac koji se kandiduje za predsednika. Ja ne određujem svoju kandidaturu religijom. Čovek ne bi trebalo da bude izabran zbog svoje vere, niti bi zbog vere trebalo da bude odbačen», istakao je Romni.

Ali Romnijeva religija pojedine birače onespokojava. U stvari, najnovija anketa ABC-a pokazuje da 39 odsto evanđelista kaže da se oseća «nelagodno» kada zamisli da je predsednik mormon.

«Nismo uvereni da mormonstvo zadovoljava suštinske vrednosti hrišćanstva», kaže Bil Mekiver, iz Centra za istraživanje mormonstva.

Romni je takođe održao današnji govor s namerom da uspori rast svog suparnika, Majka Hakabija. Hakabi je baptistički sveštenik, koji je preuzeo vođstvo u Ajovi i favorit je među evanđelistima.

XS
SM
MD
LG