Linkovi

CIA uništila snimke ispitivanja dvojice osumnjičenih za terorizam


Direktor američke Centralne obaveštajne agencije izjavio je da je agencija uništila snimke ispitivanja dvojice osumnjičenih za terorizam, jer su se zvaničnici plašili da bi trake mogle da dospeju u javnost i tako bude okriven identitet islednika. Direktor CIA-e Majkl Hejden objavio je saopštenje za svoje službenike i medije, pošto su upravo mediji saznali za trake, uništene 2005. Hejden je dodao da su članovi nadležnih odbora u Predstavničkom domu i Senatu bili obaešteni o postojanju tih traka i nameri da one budu uništene.

Kako je rekao Hejden, snimanje je počelo 2002. pošto je predsednik Buš odobrio takozvane unapređene metode ispitivanja CIA-e za osumnjičene teroriste. Medijski izveštaji citiraju neimenovani izvor blizak američkoj vladi da je među tim metodama i simulacija davljenja, koju kritičari smatraju torturom.

Hejden je istakao da su trake trebalo da posluže da se osigura da su ispitivanja vršena u okviru zakonskih standarda i dodao da je agencija kasnije te godine prestala da pravi snimke jer se odlučeno da više nisu neophodne. Inače, jedan od dvojice osumnjičenih koji su snimani je Abu Zubajdah, osumnjičeni lider al-Kaide visokog profila. Demokratski senator Patrik Lejhi, predsednik senatskog Odbora za pravosuđe u četvrtak je izdao saopštenje u kome se kaže da su SAD oduvek bile zemlja koja se protivi torturi. On je takođe pozvao se utvrdi odgovornost unutar Bušove adminsitracije.

XS
SM
MD
LG