Linkovi

Irak: U napadu bombaša samoubice poginulo najmanje 15 osoba


U retkom napadu žene bombaša samoubice severno od Bagdada poginulo je najmanje 15, a ranjeno bar 20 osoba severno od Bagdada. Prema policijskom izveštaju napad se odigrao u gradu Mukdadija u nemirnoj pokrajini Dijala, a meta su bili članovi sunitske islamističke grupe, koja je nedavno počela da sarađuje sa američkim i iračkim snagama u borbi protiv ekstremista iračke Al-Kaide.

Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, u četvrtak je izjavio da se američka vjska i dalje suočava sa opasnim neprijateljem u toj zemlji, iako se u poslednje vreme nasilje smiruje. Takođe u četvrtak, američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je da lokalni irački lideri pojačavaju pritisak na najviše zvaničnike vlade da postignu političko pomirenje, kao što je to slučaj u nekim delovima zemlje. Gejts je to izjavio u Bahreinu, posle posete Iraku, tokom koje se sastao sa premijerom Nurijem al-Malikijem i drugim vodećim funkcionerima.

U međuvremenu, portparol iračke kurdske Pešmerga milicije rekao je da je osam vojnika ubijeno, a pet ranjeno u napadu koji su ekstremisti izveli u pokrajini Dijala, u četvrtak. On je dodao da su u okršaju stradala i trojica pripadnika te militantne grupe.

XS
SM
MD
LG