Linkovi

Kandidati Demokratske stranke kritikuju Bušovu politiku prema Iranu


Kandidati za predsednika iz Demokratske stranke kritikuju Bušovu politiku prema Iranu. Demokrate osuđuju Bušovu procenu da se ništa nije promenilo, uprkos novoj proceni obaveštajne zajednice koja kaže da je Teheran obustavio svoj nuklearni program još 2003. godine.

Kritika Bušove politike prema Iranu čula se tokom ebate predsedničkih pretendenata iz Demokratske stranke, koju je u Demoinu u Ajovi organizovao Američki nacionalni radio. I u ovoj, baš kao i u prethodnim debatama, demokrate su naglašavale da se sa Iranom spor mora rešavati diplomatski. Senator Barak Obama iz Ilinoja među prvima je napao politiku administracije kao preterano agresivnu i dogmatsku.

«Predsednik Buš i dalje ne dozvoljava da činjenice remete njegovu ideologiju i to je generalni problem sa njegovom inostranom politikom. Oni bi trebalo da prestanu da mašu sabljom. Zapravo, nikada nije trebalo ni da počinju.»

I senator Džozef Bajden iz Delavera, koji se nalazi na čelu senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, tvrdi da predsednikova oštra politika prema Iranu nanosi štetu američkim političkim interesima na Bliskom istoku.

«Govorim o milijardu i 200 miliona Muslimana u svetu koji gledaju u nas i kad govorimo i ovako se ponašamo prema Iranu, zaključuju da je ovo rat protiv Islama.»

Neki od demokratskih pretendenata iskoristili su momenat da kritikuju i senatoru Hilari Klinton, trenutnog favorita za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Rivali su je pozvali na odgovornost zato što je u septembru podržala senatsku rezoluciju kojom se apeluje na administraciju predsednika Buša da proglasi Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom koja širi oružje za masovno uništenje. Bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards:

«Ovde imamo jasnu podelu. Medju demokratskim kandidatima imamo samo jednu osobu koja je glasala za tu rezoluciju, a ta rezolucija je upravo ono što su Buš i Čejni želeli.»

Senatorka Klinton je branila svoj glas podrške rezoluciji o Iranu i dodala da već dugo favorizuje oštar diplomatski pristup u delovanju prema službenom Teheranu:

«Verujem u agresivnu diplomatiju kad je u pitanju Iran. Kad vodite takvu vrstu diplomatije potrebni su vam i štap i šargarepa. Mislim da je proglašenje Iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom jedan od tih štapova.»

Neposredno pre debate, predsednik Buš je novinarima u Vašingtonu rekao da je Iran i dalje opasan i da bi medjunarodna zajednica trebalo da nastavi pritisak na Teheran da odustane od svojih nukleranih ambicija.

«Najbolji način da se obezbedi mir u svetu je da medjunarodna zajednica nastavi da saradjuje i saopšti Iranu da će – ako nastavi po starom - biti izolovan.»

Debata kandidata demokratske stranke u Ajovi, gde se 3. januara održavaju prvi stranački skupovi, usledila je neposredno pošto su objavljene predizborne ankete. Barak Obama, Hilari Klinton i Džon Edvards vode mrtvu trku u Ajovi, dok je među republikancima, bivši guverner iz Arkanzasa, Majk Hakabi, trenutno najpopularniji. Slede bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani, koji ipak i dalje vodi u sitraživanjima javnog mnjenja koja se sprovode na nacionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG