Linkovi

Kristofer Hil traži deklaraciju o nuklearnom programu Pjongjanga" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_korea_hill_5dec07_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Američki izaslanik u pregovorima o nuklearnom programu Severne Koreje Kristofer Hil kazao je da predstavnici velikih sila moraju do kraja godine da sačine nacrt deklaracije o spornom nuklearnom programu Pjongjanga.

Hil, koji je doputovao u Peking iz Pjongjanga gde je održana još jedna runda razgovora, ocenio je da će biti ogroman napor pregovarača da se izradi nacrt tog dokumenta.

On je naveo da bi nacrt mogla da podnese Kina, kao dugogodišnji saveznik Severne Koreje.

Peking je u poslednje četiri godine bio domaćin pregovora "šest nacija", u koje su, osim Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Severne Koreje, uključeni i Rusija, Japan i Južna Koreja. Hil je precizirao da bi deklaracija trebalo da uključi sva postrojenja, materijale i programe u nuklearnoj sferi. Američki zvaničnik je naveo da ima još nerazjašnjenih pitanja koja on i vlasti u Pjongjangu moraju da reše. On je podsetio da inspektori žele da razjasne i spornu kupovinu centrifuga koje je Pjongjang obavio u poslednjih nekoliko godina u okviru svog nuklearnog programa.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Song Min-sun izjavio je da strane koje učestvuju u pregovorima nisu ni za korak bliže sastavljanju deklaracije o nuklearnom severnokorejskom programu.

Prema međunarodnom sporazumu koji su postigli predstavnici "šest nacija", Pjongjang je obavezan da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG