Linkovi

Ministar odbrane Gejts: Stabilnost i bezbednost u Iraku dostižni


Američki ministar odbrane Robert Gejts ocenio je u danas u Bagdadu da su bezbednost i stabilnost u Iraku dostižni, premda još mnogo toga treba uraditi u borbi protiv nasilja. Gejts je na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim ministrom odbrane rekao da se iračke snage bore protiv Al Kaide, ali da snage na lokalnom nivou moraju biti integrisane u formalne iračke snage bebednosti.

U Bagdadu i još tri grada danas je poginulo 23 ljudi. U eksploziji bombe u automobilu blizu šiitske džamije u centru Bagdada poginulo je 15 ljudi dok je 33 povredjeno.

"Verujem da je bezbedan, stabilan Irak dostižan", rekao je Gejts koji je došao u nenajavljenu posetu Iraku i dodao da je ipak potrebno strpljenje.

Gejts je primetio da je u proteklih nekoliko meseci samnjeno nasilje u Iraku što je značajno povećalo povratak izbeglica i raseljenih, kao i medjunarodne investicije.

To je, prema njegovim recicma, "dovelo do stvaranja osećaja normalnosti i nade".

Ministar odbrane SAD je, medjutim, priznao da su povećane ekstremističke i terorističke aktivnosti na severu Iraka o čemu je razgovarao s američkim komandantima u Mosulu. Gejts je izrazio zadovoljstvo što iračke snage uzvraćaju napade, ali i dodao da "mnogo toga treba uraditi". Pukovnik vojske SAD Toni Tomas, koji putuje s Gejtsom, rekao je novinarima da su on i drugi visoki oficiri tražili da se dodatnih 1.400 iračkih vojnika pošalje u Bagdad kako bi se obezbedilo "više borbene moći" za stabilizaciju oblasti poput provincije Dijala i gradova Mosul i Samara.

U Iraku je sveukupno, kako se ocenjuje, smanjeno nasilja, a SAD traže od iračkih lidera da iskoriste poboljšanje bebzednosne situacije kako bi se sprovele političke reforme potrebne za stabilizaciju demokratije.

XS
SM
MD
LG