Linkovi

Vašington se nada da neće doći do nasilja na Kosovu


Portparol Stejt Dipartmenta Tom Kejsi rekao je na brifingu za novinare da Sjedinjene Države ne očekuju nasilje na Kosovu i da se nadaju da će obje strane ispoštovati obećanje da će se uzdržati od nasilja.

“Uprkos tome što se dvije strane nisu dogovorile o konačnom statusu Kosova zadovoljni smo što su ponovile predanost da se ovo pitanje riješi mirno i bez nasilja. Očekujemo da ispoštuju obećanja”, kazao je Kejsi.

On je ponovio da Vašington i dalje podržava nadgledanu nezavisnost za Kosovo, u skladu sa Ahtisarijevimm planom, kao najbolju opciju.

Biće dosta prilika da se o statusu Kosova diskutuje i prije i poslije isteka roka koji je dat pregovaračkoj Trojci Kontakt grupe, kazao je Kejsi.

Kejsi je podsjetio da su američki vojnici u sastavu KFOR-a od 1999. godine i dodao da očekuje nastavak međunarodnoj vojnog prisustva tokom tekućeg procesa.

Kejsi je još rekao da će se o misiji na Kosovu razgovarati na ministarskom sastanku na kome učestvuje i državni sekretar Kondoliza Rajs.

“Očekujem da NATO ostane privržen svojim trenutnim obavezama na Kosovu i da – ako bude potrebe da se te obaveze mijenjaju u svjetlu mogućeg dogovora o finalnom statusu, saveznici to detaljno razmotre i donesu odgovarajuće odluke”, kazao je Kejsi.

On je rekao da ne očekuje neke konkretne poteze i prijedloge odmah poslije 10. decembra , ali da će SAD ostati u okvirima podrške nadgledanoj nezavisnosti zasnovanoj na planu Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG