Linkovi

Tomas Valasek: NATO mora da ima plan za reagovanje na Kosovu


Ministri spoljnih poslova NATO-a sastaće se u petak u Briselu gde će razgovarati o Avganistanu i budućem angažovanju na Kosovu.

Sastanak vojne alijanse se održava samo 3 dana pred 10. decembar koji je postavljen kao rok da Ujedinjene Nacije nađu rešenje za budući status Kosova. S obzirom da pregovori predstavnika Beograda i Prištine nisu uspeli, a da albanska većina na Kosovu ahteva nezavisnost, vrlo je verovatno da ni Ujedinjene Nacije neće moći da postignu rezoluciju u zadatom roku.

Stručnjak za pitanja odbrane, Tomas Valasek kaže da pitanje koje se postavlja pred NATO alijansu nije da li će da zadrži svojih 1600 vojnika na Kosovu, već koja će biti njihova funkcija u pokrajini.

«Članice NATO-a su do sada trebale da sagledaju svaki mogući scenario ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti. I trebalo bi da, zajedno sa Evropskom Unijom i Ujedinjenim Nacijama, budu u potpunosti pripremljeni za svaki od tih scenarija.»

Valasek, analitičar u Centru za evropske reforme u Londonu, objašnjava da NATO mora da ima plan za reagovanje na razvoj situacije koja bi nastala posle proglašenja nezavisnosti; kao što su povećanje nasilja i pojava velikog broja izbeglica. Ali, dodaje Valasek, NATO ne dobija jasne instrukcije od svojih članica u vezi sa pitanjem kakvu ulogu ta vojna alijansa treba da preuzme u slučaju proglašenja nezavisnosti.

Drugi kamen spoticanja je Avganistan. SAD su zatražile od članica NATO-a da povećaju angažovanje u Avganistanu, ali su naišli na slabu reakciju zemalja članica vojne alijanse.

«Ovo je vrlo teška situacija za generalnog sekretara NATO-a. Pitanje Avganistana predstavlja tačku rascepa unutar alijanse. Neke članice, kao što su Holandija, Kanada i Velika Britanija, se sa punim pravom žale da ne uživaju solidarnost ostalih članica.»

Razgovorima u Briselu će se pridružiti i Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije koja nije članica NATO-a. Ovo će biti prvi put da ruski predstavnik učestvuje na sličnom sastanku, od kada je Moskva suspendovala svoje učešće u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi koja se bavi razmeštanjem oružanih snaga u regionu.

XS
SM
MD
LG