Linkovi

Ministri spoljnih poslova NATO-a traže dogovor o ostanku trupa na Kosovu


Ministri spoljnih poslova NATO-a pokušaće sutra, na sastanku u Briselu, da se dogovore o ostanku trupa Kfora na Kosovu, bez obzira na rešenje statusa.

Ministri će, kako se očekuje, podržati izveštaj "trojke" Kontakt grupe za Kosovo, kao i međunarodne napore za pronalaženje rešenja.

Očekuje se da će se ministri Alijanse založiti za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, kao i za stabilnost i mir u regionu i da će pozvati sve srane na suzdržanost i izbegavanje nasilja.

Na neformalnoj zajedničkoj večeri večeras u Briselu, ministri NATO-a će razgovarati sa kolegama iz Evropske unije, a sutra će razgovarati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, na sastanku Saveta NATO - Rusija.

Očekuje se da će Vašington tražiti od ministara NATO-a da ne smanje broj trupa na Kosovu i da zadrže nivo borbene gotovosti, te da reaguju u slučaju izbijanja nasilja. Biće razmotrena i mogućnost slanja eventualnog pojačanja trupama Kfora.

Beograd: Proglašenje nezavisnosti izazvalo bi bezbednosnu krizu u regionu

Zvaničnici vlasti u Beogradu ocenjuju da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova moglo izazvati bezbednosnu krizu u regionu.

Predsednik parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Dragoljub Mićunović izjavio je u razgovoru sa kolegama iz nemačkog Bundestaga da postoji opasnost od širih sukoba ukoliko se proglasi nezavisnost Kosova i da bi preventivno trebalo napraviti zonu razdvajanja između severnog i južnog dela pokrajine jer albanske vođe ne kontrolišu situaciju, a postoje na desetine hiljada naoružanih ljudi. U saopštenju pres službe Narodne skupštine kaže se da je Mićunović izjavio da Srbija inisistira na poštovanju svog teritorijalnog integriteta i da bi bilo koje nametnuto rešenje bilo nevažeće za Srbiju.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije želeo da govori o akcionom planu tog ministarstva u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je dodao da misija vojske nije samo odbrana zemlje već i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju njegove ugroženosti. MInistar Šutanovac zatim je ponovio stav da je za to ministarstvo Kosovo problem koji se ne može rešiti vojnim putem, jer su oni koji su ga rešavali vojnim putem pokazali u kakvu situaciju država može da dođe.

A premijer Vojislav Koštunica ponovo je optužio NATO da pomaže kosovskim Albancima da stvore državu i naglasio da Rezolucija 1244, Povelja UN i Ustav garantuju da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Inače, na gotovo svim raskrsnicama u Beogradu, u okviru kampanje Ministarstva za Kosovo postavljeni su bilbordi kojima se podseća da je ta pokrajina deo Srbije.

XS
SM
MD
LG