Linkovi

SAD: Zastrašujuće poruke možda neće stići do nekih pušača!


Već skoro trideset godina, Amerikanci su ohrabrivani da ostave cigarete i prekinu da puše – bar na samo jedan dan - 15. novembar. Veliko američko odustajanje od pušenja, kako se taj dan naziva, osmišljeno je kako bi se povećala svest o zdravstvenim rizicima pušenja.

Već sedam godina, broj pušača u Sjedinjenim Državama se smanjuje. Ali, već rugu godinu uzastopce taj nivo stagnira. Ipak ima i dobrih vesti: u Americi sada ima više bivših pušača nego pušača. Medjutim, priča nije tako dobra u nekim drugim delovima sveta. Tomas Glin je medjunarodni stručnjak za duvan.

«Imamo više pušača u Kini nego što ima ljudi u Sjedinjenim Državama. U Indiji se broj pušača povećava ali je i dalje na niskom nivou. Južna Azija, Vijetnam, Kambodža i druge države imaju i dalje veliki broj pušača. U Africi postoji mogućnost prevencije. U Rusiji se pušenje smatra vodećim uzrokom smrti zato što se životni vek muškaraca ustvari skraćuje».

Tomas Glin kaže da zdravstveni problemi povezani sa pušenjem već dostižu proporciju krize u Kini.

«Trenutno imamo skoro milion slučajeva samo raka pluća svake godine zbog upotrebe duvana, a za samo 15 godina imaćemo dva miliona slučajeva godišnje. To će bukvalno ugušiti njihov sistem zdravstvene zaštite».

Postavlja se pitanje, šta je uradjeno kako bi se pomoglo pušačima da ostave duvan, pre nego što njihovo zdravlje ne izmakne kontroli? Lekovi za odvikavanje od pušenja dostupni su u Sjedinjenim Državama i većini evropskih zemalja, ali nisu široko dostupni ili su preskupi u Aziji i Africi. Tomas Glin kaže da nikotin izaziva zavisnost i može da utiče na osobu brzo kao heroin ili kokain.

«To je droga sa snažnim delovanjem, što znači da vam je stalno potrebno više kako bi održali dovoljno visok nivo i energiju koju osećate od nje».

Glin i drugi zdravstveni stručnjaci priznaju da zastrašujuće poruke možda neće stići do nekih pušača. Oni preporučuju i dodatni argument, zasnovan na jednostavnoj ekonomskoj logici. Razmislite o tome koliko košta paklica cigareta i kako bi taj novac mogao da bude efikasnije potrošen za dobro zdravlje.

XS
SM
MD
LG