Linkovi

Američki i britanski naučnici predstavili novu mapu Antarktika


Tim američkih i britanskih naučnika predstavili su novu mapu Antarktika koja će, prema njihovim rečima, napraviti revoluciju u istraživanju zamrznutog kontinenta i klimatskih promena.

The Landsat Image Mosaic of Antarctic, skraćeno LIMA, prikuplja 1100 fotografija koje zajedno čine mapu, 10 puta detaljniju od bilo koje napravljene do sada. Naučnicima je trebalo 8 godina da prikupe satelitske fotografije i da sastave mapu Antarktika u visokoj rezouciji. Mapa je sada preko interneta dostupna širokoj javnosti.

Robert Bindšadler je vodeći naučnik u svemirskom centru za poletanje Godar, američke svemirske agencije NASA.

«LIMA prikazuje kako zaista izgleda Antarktik i ukoliko želite, možete da vidite svaki delić kontinenta,» objašnjava Bindšadler.

On je na konferenciji za štampu u utorak rekao da je sada moguće i videti stare fotografije koje oslikavaju promene na Antarktiku. Mapa time omogućava naučnicima da posmatraju promene kao što su pomeranje glečera. Bindšadler smatra da će projekat LIMA umnogome pomoći istraživačima pri planiranju ekspedicija, geolozima pri proučavanju stena i biolozima koji sada mogu da prate promene u nivou vode.

«Mapa je promenila moj pogled na Antarktik i uticala je na to da sebi postavim neka nova naučna pitanja. Da, ovo će potpuno promeniti naučni pristup Antarktiku,» smatra Bindšadler.

Mapa je nastala saradnjom američkog geološkog istraživanja, Fondacije za nacionalnu nauku i britanskog antarktičkog istraživanja. Britanski stručnjaci kažu da će nove fotografije imati posebnu važnost za shvatanje klimatskih promena. Temperatura na Antarktiku je u poslednjih 50 godina porasla za skoro 3 stepena, što je 10 puta više nego ukupna prosečna stopa porasta temperature na svetu. Više od 80 odsto glečera se pomera, ledeni bregovi se odvajaju, a sneg se topi velikom brzinom. Nikolas Ovens je direktor britanskog antarktičkog istraživanja.

«Ukoliko građani i politički lideri žele ozbiljno da se pozabave problemom klimatskih promenama, biće im neophodne sve dostupne informacije, koje će LIMA moći da im pruži,» kaže Ovens.

Planirano je da satelit Lendsat 7 nastavlja da prikuplja fotografije Antarktika i drugih delova planete do 2011. godine.

XS
SM
MD
LG