Linkovi

Moskva: Rusija će uvažiti nove obaveštajne podatke SAD o Iranu


Rusija nema podatke da je Iran razvijao vojni nuklearni program i zato će, prilikom donošenja nove rezolucije Ujedinjenih nacija, uvažiti poslednje podatke američkih obaveštajnih službi da u toj zemlji nema vojnog nuklearnog programa.

To je danas saopštio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, navodeći da poslednji izveštaj nacionalne američke obaveštajne službe potvrđuju zaključak Rusije da se sada u Iranu ne provode nikakve razrade u vezi sa vojnim nuklearnim programom.

"Mi nemamo podatke da su se one sprovodile i do 2003. godine, iako su to američke kolege izjavile", kazao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra, tokom razmene ocena, i sa američkim predstavnicima, u proteklih dve-tri godine, zasnovanih na obaveštajnim podacima, takođe nema sigurne potvrde da je Iran imao vojni nuklearni program.

Američke obavještajne službe, njih 16, objavile su pre dva dana izveštaj u kome se navodi da je Teheran 2003. zaustavio tajni program razvoja nuklearnog oružja i da ga do sredine 2007. nije ponovno pokrenuo. Sjedinjene Američke Države su pokrenule u UN novu diplomatsku inicijativu za uvođenju novog, trećeg po redu paketa kaznenih mera Saveta bezbjednosti protiv Irana.

Novi američki predlog sankcija protiv Irana naći će se na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, ali njegova sudbina još nije izvesna s obzirom da su pojedine države članice izrazile ozbiljne rezerve, ili, poput Kine, protivljenje takvom načinu rešavanja iranske nuklearne krize.

XS
SM
MD
LG