Linkovi

Stojanović: Kako istovremeno očuvati dobre odnose sa SAD i Rusijom?


Predsednik Srpsko-američkog centra sa sedištem u Beogradu, Svetozar Stojanović, ovih dana boravi u radnoj poseti Sjedinjenim Državama. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Stojanović se prvo osvrnuo na teško pitanje pred kojim se nalazi Srbija: kako istovremeno očuvati dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i Rusijom?

Stojanović: Za jednu malu zemlju kao što je Srbija dobro je kada se velike sile takmiče za uticaj - ekonomski, politički, diplomatski, itd... Ali, kada su te sile u rivalskoj, a ne pratnerskoj fazi, onda je vrlo teško naći nekakav srednji put, a to trazi državništvo, državničku mudrost, to ne može da se dobije iz nekakvih teorija i formula, tako da mora da se ide od slučaja do slučaja. Po mom mišljenju postoji takva mogućnost, ali na tome treba raditi pažljivo i dugoročno, naročito kada je reč o SAD, koje su naš stari prijatelj i saveznik, a ne samo Rusija. Uzmite kolika je samo naša dijaspora u SAD, tako da, kada neko kod nas ne vodi računa kako govori o SAD, kažem pazite kako govorite, jer, ako ništa drugo, onda ima puno Srba, odnosno Amerikanca srpskog porekla koji žive ovde u Americi.

Glas Amerike: Nedavno ste rekli da Srbija ponovo dobija na važnosti koja je u nesrazmeri sa njenom stvarnom snagom. Šta pod tim podrazumevate?

Stojanović: Pod tim podrazumevam prosto činjenicu da su se okolnosti medjunarodne promenile. Rusija koja je bila potpuno pala i Amerikanci diktirali Jeljcinu, sada je ravnopravni partner, tako da Sribja dobija na važnosti i to se videlo na kosovsko-metohijskom problemu. Bio je taj juriš preko Ahtisarijevog plana, a neki od nas smo rekli da je to propalo unapred, nisu nam verovali, ali to izgleda da je tako. Rusija je, razume se, velika sila, ima pravo veta u UN, a niko nije verovao da će Rusija uložiti veto, što je sada shvaćeno da je to krajnje ozbiljna stvar. Ne razumem zašto se naši američki prijatelji bave mišlju da zaobidju UN, odnosno Rusiju, što mislim da bi bilo katastrofalno.

Glas Amerike: Kakav je sadašnji prostor za odbranu srpskih nacionalnih interesa, pposebno na Kosovu?

Stojanović: On se povećao zbog ove promene u medjunarodnim okolnostima, zatim zbog unutrašnjeg jedinstva u Srbiji, kao što znate, i u skupštini i po ustavu, zatim u državnoj delegaciji koja pregovara o Kosovu, gde vlada potpuno jedinstvo, da Kosovo ne može da bude neka nezavisna država na teritoriji Srbije, odnosno da se stvori druga albanska država, a medjunarodne okolnosti su se promenile, tako da se prostor povećao. Ne znam kako albanski separatisti zamišljaju da mogu da funkcionišu nezavisno od Srbije. Oni nisu na nekom drugom mestu na svetu: tu prolazi njihov saobraćaj, odatle dobijaju energiju, odatle imaju pasoše, imate veliku trgovinu. Kako god se okrene, oni moraju da shvate da bez Srbije oni ne mogu da funkcionišu.

XS
SM
MD
LG