Linkovi

Karla del Ponte: EU da ne potpiše sporazum sa Srbijom bez Mladića


Haška tužiteljka Karla del Ponte zatražila je danas da Evropska unija ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom "sve dok odbegli optuženici Haškog suda, a posebno Ratko Mladić, ne budu uhapšeni".

Karla del Ponte je na skupu "Balkanska raskršća" iznela tvrdnju da je Mladić u Srbiji, rekavši da to "mi znamo", kao i da "to potvrdju dokazi pikupljeni od nacionalnih vlasti". Haška tužiteljka je predočila da je EU i dosad bila najbolja poluga da se zapadnobalkanske zemlje privole da saradjuju s Haškim sudom, time što je to bilo postavljeno kao uslov za pridruživanje EU.

"Ono što je važno", podvukla je Karla del Ponte, "jeste da Mladić stigne sada u Hag, i to u januaru ili februaru, ali svakako pre potpisa. Jer ako tu polugu izgubimo, to se nikada neće dogoditi".

Karla del Ponte je dodala da ne zna da li sada postoje neke samo "tehničke teškoće" za hapšenje Mladića, dodavši da su srpske vlasti nastojale da obezbede "prinudnu dobrovoljnu predaju" kao što je to bio slučaj sa 17 optuženih tokom 2005. i 2006. Ali, to u slučaju Mladića nije uspelo, rekla je haška tužiteljka, naglasivši da Haški sud ne sme 2010. prestati da radi a da pre toga ne budu uhapšeni Radovan Karadžić i Mladić, kao "najodgovorniji za genocid i Srebrenicu".

Glavna tužiteljka tribunala u Hagu je ukazala i da "smo saglasni s tim da na srpskoj strani postoji rešenost da se u punoj meri saradjuje". "Ali je krajnje važno da nam Evropska unija pomogne da se ta potpuna saradnja izdejstvuje", dodala je.

XS
SM
MD
LG