Linkovi

Kredok: Kosovo - najnepredvidiviji izazov sa kojim se NATO suočava


Govoreći danas u Nacionalnom press klubu o izazovima sa kojima se Zapadna vojna alijansa suočava u Avganistanu i na Kosovu, general Džon Kredok, komandant združenih snaga NATO u Evropi, ocijenio je da je Kosovo «najnepredvidiviji izazov sa kojim se NATO danas suočava.”

General Džon Kredok kaže da se Alijansa u čijoj je nadležnosti gušenje talibanske pobune u Avganistanu suočava sa ozbiljnim izazovom na Kosovu, u kome se kombinuju fakti u vezi sa okončanjem pregovaračkog procesa pod okriljem Kontakt grupe, najavom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova kojoj se protive Rusija i Srbija i političkim mandatima koji su proistekli iz rezolucije 1244.

Ključno za KFOR je da nastavi misiju koja proističe iz mandata koji joj je dat rezolucijom 1244. Sve dok je ta rezolucija na snazi, misija KFOR-a ostaje garancija bezbjednost i mira na Kosovu”, ističe Kredok, ali naglašava da će je u slučaju promjena u političkoj konstelaciji potrebno hitno donijeti odluke na politčkoj ravni kako bi se komandi na terenu dale precizne instrukcije.

“Mi u komandi i KFOR-u, očekujemo od Sjevernoatlanskog savjeta da donese potrebne odluke na osnovu kojih će nam dati ovlaštenja za ovu vrlo kompleksnu situaciju”, kaže general Kredok.

Po njegovim riječima - snage NATO-a spremne su da reaguju u slučaju bilo kakvog nasilja na Kosovu.

Američki general je rekao i da se u planovima razmatra mogućnost brzog slanja pojačanja trenutnoj misiji koja broji 16.000 vojnika.

Dodao je da je riječ o pripadnicima rezervnog sastava koji su spremni da svakog časa budu angažovani, ukoliko se za to ukaže potreba.

Kredok je kazao i da vjeruje obećanjima kosovskih lidera da će se truditi da sprijče eventualno nasilje na Kosovu.

Na naše pitanje, koliko ga brinu izvještaji o djelovanju i postojanju paravojnih jedinica koje bi mogle da destabilizuju Kosovo, gereral Kredok je rekao da je NATO spreman da zajedno sa kosovskom i međunarodnom policijom zaustavi svaku paravojnu grupu.

"Napravili smo brojen planove – od najpovoljnijeg do najnepovoljnijeg scenarija. Ne želim da spekulišem, ali mislim da će biti onih koji će pokušati da učine zlo i izazovu nasilje. Biće i onih koji će na to odgovoriti uprkos razumnim savjetima. Ne mogu precizno da predvidim šta će se desiti, ali se prilično lagodno osjećam zahvaljući onome što smo učinili da se pripremimo”.

Kredok je kazao da je u sklopu tih priprema i redovno rotiranje snaga sjeverno od Ibra, čije je prisustvo na tom dijelu kosovske teritorije opisao kao stabilizirajući faktor.

XS
SM
MD
LG