Linkovi

Železnička linija prema planinskoj unutrašnjosti Norveške stigla u Vašington


Sezona Božićnjih praznika je period gošćenja, porodičnog okupljanja i darežljivosti - i privatne i javne. Jedna u pravom smislu javna manifestacija je nacionalni program «Igračke za mališane», koji se sastoji od prikupljanja i distribucije poklona za siromašnu decu. Druga je godišnja izložba velikih železničkih modela, koju svake godine u Vašingtonu organizuje norveška vlada u znak prijateljstva sa američkim narodom. Tokom vremena, ta dva događaja su se prikladno preplela.

Železnička linija prema planinskoj unutrašnjosti Norveške je ovih dana stigla u Vašington – ili, tačnije, stigla je smanjena verzija te linije.

«Ovo je najfantastičnija izložba vozova koja je ikad pripremljena. Sada će konstruktor modela i specijalni sprovodnik vozova Stirkar Broten da stavi voz u pokret.»

Džinovski model železnice je otvoren za posetioce na glavnoj prestoničkoj stanici, a domaćini svečanog otvaranja su bili američki Marinski odred i norveška ambasada. Sve to je organizovano u okviru godišnjeg festivala promocije Norveške, ali za to postoji još jedan razlog, kaže Od Kolberg iz norveške ambasade u Vašingtonu.

«To je i izraz prijateljstva naše dve zemlje, Amerike i Norveške, i budući da smo ovde u Vašingtonu, zaključili smo da je najbolje mesto za izložbu Junion stejšn, gde dolazi veliki broj ljudi», kaže Kolberg.

Ogroman model predstavlja autentični norveški zimski pejsaž, sa planinama i fjordovima i minijaturne figure koje obavljaju svoje poslove ili se igraju.

«Sve kuće i svi vagoni na ovom modelu su ručno napravljeni originali ili napravljeni prema norveškim modelima, tako da su svi modeli u stvari norveški», kaže tvorac ove izložbe...

Stirkar Braten, profesionalni modelar iz Norveške, koji je sa još pet pomoćnika više od nedelju dana sklapao ovaj model.

«Rekao bih da se svima koji prođu dopada. Reakcije su zaista dobre. To je velika stvar ovde u prestonici», kaže on.

Uistinu, to je postalo tako velika stvar da se svake godine deca iz lokalnih škola pozivaju na otvaranje izložbe i istovremeno obeleže lokalni početak akcije «Igračke za mališane», nacionalne akcije prikupljanja poklona za siromašnu decu koju vode američki marinci.

«Evo nas ovde posle šezdeset godina i upravo smo prisustvovali najvećoj i najuspešnijoj kampanji ‘Igračke za mališane’ u istoriji, prikupljanju i raspodeli više od 19 miliona igračaka za oko 7 i po miliona dece širom zemlje», kaže marinac Miler.

Dva velika gesta plemenitosti su postala praznična tradicija u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG