Linkovi

Beskrajno sedenje za volanom za većinu predstavlja noćnu moru


Beskrajno sedenje za volanom u gužvi na autoputevima na putu ka poslu, za većinu stanovnika američkih gradova predstavlja noćnu moru. Prema najnovijim istraživanjima, Vašington je na drugom mestu u Americi, posle Atlante, kao grad koji se bori sa najvećim zagušenjima u saobraćaju. Zbog toga neki građani pronalaze alternativne načine prevoza.

Gabrijel Horkler svakog jutra biciklom odlazi do obližnje marine odakle, umesto da vozi na posao, seda u čamac i vesla uz reku Anakostiju do zgrade u kojoj radi u Vašingtonu. Za razliku od ostalih koji teškom mukom kreću na posao ujutru, za Horklera to predstavlja najlepši deo dana.

«Biti na reci je najbolji način da započnete dan. Tišina, divljina, ptice i dabrovi je vrlo prijatan doživljaj,» objašnjava Horkler.

On do Kongresne biblioteke u kojoj je zaposlen, dolazi u laganom čamcu napravljenom od staklenih vlakana. On svaki dan pređe 10 kilometara u jednom pravcu za šta mu je potrebno sat vremena.

«Dolazim na posao u dobrom raspoloženju, spreman da se suočim sa dnevnim problemima,» kaže Horkler.

Horkler ima 63 godine, i koji na posao dolazi čamcem već 8 godina. On objašnjava odakle crpi inspiraciju,

«Dojadilo mi je da sedim u kolima, a i kada sam pogledao mapu shvatio sam da reka Anakostija direktno povezuje moju kuću i posao.»

Ovaj način prevoza za Horklera predstavlja više od vežbe, za njega je to dostignuće. A s obzirom da je odrastao blizu reke Delaver u Pensilvaniji, oduvek je voleo vodu.

«To je za mene spiritualno iskustvo. Moj um je čist i mogu da meditiram. To je transcedentalno.»

Povezani članci

XS
SM
MD
LG