Linkovi

Ren i Lajčak: Lideri BiH pokazali spremnost da krenu ka Evropskoj uniji


Evropski komesar za proširenje Oli Ren i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocenili su da su lideri BiH pokazali spremnost da postignu sporazume i krenu dalje na putu ka EU. Lajčak i Ren pozdravili su odluku Saveta ministara da usvoji Mostarsku deklaraciju i Akcioni plan o reformi policije, koji sadrže precizne rokove i obaveze, saopšteno je danas iz Kancelarije viskog predstavnika.

"Politička debata u BiH ulazi u novu fazu. Političari su pokazali vodjstvo i spremnost da postignu kompromis u korist svih gradjana. To je pohvalno i verujem da će EU uvideti ovu novu političku dinamiku", ocenio je Lajčak, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Lajčak i Ren su pozvali političare, Savet ministara i Parlament da nastave napredak kako bi osigurali da BiH ide u korak sa susedima ka EU.

Savet ministara BiH podržao je danas Deklaraciju o preuzimanju obaveza za sprovodjenje reforme policije u BiH, kako bi BiH parafirala Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Savet ministara je danas u Sarajevu usvojio i Akcioni plan sprovodjenja "Mostarske deklaracije", kojom su se politički lideri u oktobru obavezali da će reformisati policiju u skladu sa evropskim principima.

Savt ministara se obavezao da će sačiniti vlastiti okvirni plan za kreiranje i usvajanje zakona o policiji, potrebnih za uspostavljanje državnih tela na nivou BiH. Takodje, predstavnici Vlade BiH predložili su Predsedništvu BiH da ovlasti predsedavajućeg u ostavci Nikolu Špirića da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Komesar EU za proširenje Oli Ren boravi danas u Sarajevu. On je najavio je da će večeras, nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima u BiH, dati ocenu dokle je BiH stigla u procesu ispunjavanja uslova za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

XS
SM
MD
LG