Linkovi

Podgorica: SAD pomažu uništenje viška naoružanja i municije u Crnoj Gori


Sjedinjene Američke Države pomoći će sa skoro dva miliona USD uništenje viška naoružanja i municije u Crnoj Gori predviđeno je Sporazumom između Ministarstva odbrane Crne Gore i Vlade SAD, koji je danas potpisan u Podgorici.

Sporazumom o uništenju malog i lakog naoružanja koji su potpisali crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i američki ambasador u Podgorici Roderik Mur, predviđeno je da se unište velike količine zastarjelog naoružanja iz skladišta koja se nalaze na obali u reonu Boke kotorske.

„Time se ne rješava problem, već se stvaraju uslovi da se brzo oslobode atraktivne lokacije pogodne za „Nakon nezavisnosti Crne Gore odlučili smo da rakete „Strela-2M“ uništimo u neposrednoj saradnji sa našim partnerima iz SAD i time jasno pokažemo naš doprinos i odlučnost u globalnoj borbi protiv terorizma“, istakao je ministar odbrane.

On je ocijenio da će ovaj sporazum doprinijeti jačanju partnerstva između SAD i Crne Gore i zahvalio Vašingtonu na sveukupnoj podršci u reformi crnogorskog sistema odbrane na odlučnom putu evroatlanskih integracija.

Američki ambasador Roderik Mur ocijenio je da će biti onih koji će kritikovati ovaj sporazum ili će ga tumačiti kao "nekakvu američku zavjeru u cilju slabljenja odbrambene sposobnosti Crne Gore".

“Daleko od toga. Sve odgovorne države, uključujući i Crnu Goru, redovno uništavaju zastarjelu opremu i municiju”, istakao je on.

Mur je potvrdio da su SAD stupile u slične aranžmane sa svim zemljama regiona, dodajući da sporazum ilustruje snagu bezbjedonosnog partnerstva Crne Gore i SAD, ističući zajednički pristup u borbi protiv terorizma.

“Posebno smo zadovoljni zbog odluke Crne Gore da unište rakete zemlja-vazduh tipa “Strela-2M”. To je oružje koje u rukama terorista predstavlja veliku opasnost za civilne avione i zato smatramo da ovaj potez Podgorice predstavlja važan doprinost globalnom ratu protiv terorizma”, kazao je on.

Vučinić i Mur su potencirali da će se svo naoružanje i municija, po ovom programu, uništiti u Crnoj Gori, čime će se uposliti kapaciteti domaćih fabrika i uspostaviti saradnja američkih i crnogorskih kompanija.

XS
SM
MD
LG