Linkovi

Obavještajna procjena ukazuje da je Iran zaustavio proizvodnju nukleranog oružja


U novoj američkoj obavještajnoj procjeni navodi se da nije jasno da li je Iran odlučan u namjeri da proizvede nuklerano oružje. Navodi se i kako je prije četiri godine Iran obustavio razvoj nuklearnog arsenala, ali se napominje da Teheran tu opciju nije isključio. Novinar Glasa Amerike Geri Tomas prenosi detalje.

Nova Nacionalna obavještajna procjena iranskih nuklearnih potencijala i namjera saopštava da je Iran pod pritiskom i budnim okom međunarodne zajednice obustavio izgradnju nuklearnog arsenala 2003. godine i da taj posao nije nastavljan ni do polovine 2007.

U izvještaju se, međutim, navodi da Iran sve opcije drži otvorenim i da nastavlja da obogaćuje uranijum. Procjenjuje se da ni do početka 2009. Iran neće imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju atomske bombe.

Ključni nalazi iz Procjene, koja predstavlja zbirno saznanje svih ovdašnjih obavještajnih agencija, objavljeni su u ponedjeljak i drastično se, u nekim aspektima, razlikuju od Procjene koja je objavljena 2005. Tada je zaključeno da je Iran odlučan u namjeri da se domogne nuklearnog arsenala.

Nova procjena je, pak, da je odlučnost Teherana manja nego što se prethodno vjerovalo. U svakom slučaju, američki obavještajci vjeruju da bi bilo teško ubijediti iranske vođe da odustanu od ambicija da Islamska republika postane nuklearna sila.

U pisanom saopštenju, predsjednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Stiven Hedli, naveo je da nova procjena sadrži neke dobre vijesti i kako potvrđuje ispravnost strategije Bušove administracije da je neophodan stalan diplomatski pritisak na Iran.

Hedli smatra i da Procjena naglašava da su nuklearne ambicije Irana i dalje vrlo ozbiljan problem.

Vođa većine u Senatu, Heri Rid, na čiji je zahtjev Bijela kuća naručila novu Procjenu, kaže da se ukazuje potreba da se Iran uključi u diplomatske inicijative u vezi sa svojim nukleranim programom.

"Trebalo bi da imamo pojačanu diplomatsku kampanju i, na osnovu ove najnovije procjene, mislim da je to vrlo dobra ideja", kaže vođa senatskih demokrata.

SAD nastoje da među pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN dođe konsenzusa o pojačavanju sankcija prema vlastima u Teheranu zbog njihovog odbijanja da kontroverzni nuklerani program stave pod međunarodnu kontrolu. Iran, sa druge strane, uporno insistira da je njegov nukerani program isključivo mirnodopski..

XS
SM
MD
LG