Linkovi

Mesec uoči glasanja u Ajovi, Obama i Hakabi najpopularniji


Prvo glasanje u trci za novog predsednika Sjedinjenih Država počinje tačno za mesec – 3. januara, kada će se izbornim skupovima Ajova službeno opredeliti za stranačke kandidate.

Mesec uoči izbora u Ajovi, najuticajniji lokalni list Demoin Redžister objavio je rezultate ispitivanja javnog mnjenja.

U demokratskom taboru – najpopularniji je Barak Obama sa 28, a slede Hilari Klinton sa 25 i Džon Edvards sa 23 odsto podrške. Kod Republikanaca – na veliko iznenađenje, vodi Majk Hakabi sa 29 odsto ispred Mita Romnija sa 24 i Rudija Đulijanija koga u Ajovi podržava 13 odsto birača. Blizina izbora već se oseća i kroz nešto oštriju retoriku.

Kandidati, puni obećanja - obilaze Ameriku uzduž i popreko. Rudi Đulijani agituje u Nju Hempširu. Hilari Klinton u Mizuriju. Uz to – svi pretendenti, jedan za drugim, obilaze Ajovu. Kao favorit koji očekuje pobedu, Hilari Klinton bi trebalo da se uzdržava od zapaljive retorike, ali je senatorka iz Njujorka krenula u veliku ofanzivu.

Ona kaže da je trka u Ajovi tesna i da to daje na značaju ulozi glasača u toj saveznoj državi.

Hilari Klinton dovodi u pitanje integritet glavnog suparnika Baraka Obame – posebno nakon što je anketa lokalnog Demoin redžistra, pokazala da je on čak i popularniji.

"Mislim da birači u Ajovi žele nekoga ko ima šanse da pobedi – a ja sam kao kandidat prihvatljiviji i republikancima i nesvrstanim”, ceni Obama.

Nove ankete u Ajovi takođe ukazuju na nove favorite i među republikacima. Bivši guverner Arkanzasa, baptistički sveštenik Majk Hakabi, preuzeo je vođstvo od Mita Romnija.

"Između mene i Romnija razlike nisu tako male, kaže Hakabi. Ja sam se čitav život zalagao za svetost života i braka i nisam to počeo da činim odnedavno kada je došlo vreme za predsedničku kampanju."

Kandidati Demokratske stranke će, u debati koju organizuje Nacionalni radio, moći da direktno ukrste stavove već sutra. Ali bez obzira na stranačku pripadnost za očekivati je i oštriju retoriku i prljaviju kampanju.

XS
SM
MD
LG