Linkovi

Indonezija: Na Baliju otvorena konferencija o klimatskim promenama


Predstavnici 180 zemalja okupili su se danas na indonežanskom ostrvu Bali, gde je otvorena konferencija o klimatskim promenama. Konferencija je sponzorisana od strane Ujedinjenih Nacija u nadi da će se postići dogovor o okvirnom planu za sporazum kojim bi trebalo smanjiti zagađenje vazduha koje je, kako veruju mnogi naučnici, odgovorno za promenu klime na planeti.

Cilj konferencije, kja se održava na Baliju, je da zemlje počnu da rade na sporazumu o smanjenju emisije gasova, kojim bi se produžio ili zamenio Protokol iz Kjota, koji ističe 2012.
Predsednik konferencije Rašmat Vitolar je objasnio novinarima da nije neophodno odrediti detalje sporazuma, već da je u ovoj fazi od suštinske važnosti da zemlje pristanu da učestvuju u programu smanjenja emisija.

Na početku konferencije, novi premijer Australije Kevin Rad je potpisao Kjoto protokol i time ograničio količinu gasova koje ta zemlja emituje.

Premijer Rad je zbog ovog gesta dobio ovacije od prisutnih, i dodatno skrenuo pažnju na činjenicu da SAD ostaju jedina razvijena zemlja koja nije potpisala protokol. Olden Majer iz Udruženja angažovanih naučnika, sa sedištem u SAD, optužio je administraciju predsednika Buša da direktno opstruira rad na kontrolisanju klimatskih promena.

«Trenutna delegacija SAD neće biti prisutna 2009. kada se bude pregovaralo o proširenju ovlašćenja u oblasti ograničenja zagađenja vazduha. Na terenu će biti novi tim sa drugačijim planom. Druge zemlje ne smeju dozvoliti Americi da uspori ili oslabi ovlašćenja koja su doneta na Baliju.»

Visoki američki pregovarač Harlan Votson s druge strane, odbacuje optužbe da Amerika blokira proces i kaže da su SAD jednostavno izabrale drugačiji put.

«Svaka zemlja treba zasebno da obavi analize situacije i sama da odluči da li je moguće postići cilj. Amerika je očigledno došla do drugačijih zaključaka. Mi poštujemo odluke koje su druge zemlje donele, ali tražimo da i one cene naš izbor.»

Predsednik Buš tvrdi da Protokol iz Kjota preti da uspori rast američke ekonomije, i smatra da ni jedan budući sporazum te vrste ne može biti efikasan dok ga ne potpišu i zemlje u razvoju kao što su Kina i Indija, koje se smatraju najvećim zagađivačima.

Na dnevnom redu konferencije u Baliju će biti i izrada plana za očuvanje preostalih šuma, kao i razmena tehnologije koja bi pomogla zemljama u razvoju da u isto vreme održe ekonomski rast i smanje zagađenje prirodne okoline.

Ujedinjene Nacije očekuju i da se finalizira dogovor o finansijskoj pomoći zemljama koje su direktno pogođenje klimatskim promenama, te da im se omogući izgradnja vodootpornih kuća, bolja raspodela vode, kao i raznovrsnost useva.

Konferencija na kojoj učestvuje hiljade predstavnika vlada raznih zemalja, naučnika i aktivista će trajati do 14. decembra.

XS
SM
MD
LG