Linkovi

Nacionalni institut za tehnologiju postavio foto-muzej na internetu


Naučna istraživanja počivaju na određenim standardima. U laboratorijskim eksperimentima jedan gram mora uvek da bude zaista jedan gram, a jedan milimetar zaista jedan milimetar.

U Sjedinjenim Državama, o tim i drugim mernim veličinama brine se Nacionalni institut za standarde i tehnologiju - skraćeno NIST.

Nacionalni institut za standrde i tehnologiju odgovoran je za merenje, proveravanje i čuvanje ne samo postojećih mernih standarda, veći i za uvođenje novih. Meri Didre Koragio je šef informativne službe NIST-a.

”Naši naučnici sprovode istraživanja u raznim oblastima nauke, u cilju unapređivanja tehnološke infrastrukture. A foto-muzej koji imamo na našem internet sajtu prikazuje neke od najvažnijih delova naše istorije.“

Oni koji rado slušaju kratkotalasne radio stanice, verovatno su već čuli signale stanica koje emituju standarde vremena i radiofrekvencija.

Jedan od značajnih zadataka NIST-a jeste da se brine o tačnosti vremena i frekvencije. Te veličine osiguravaju tačnost raznih komunikacija - od radija i televizije do mobilnih telefona. U muzeju instituta postoji odeljak posvećen merenju i izračunavanju vremena.

”Imamo razne satove, od onih sa klatnom, preko satova sa kvarcnim kristalima do današnjih atomskih časovnika. Odmah do tog odeljka je drugi, sa raznim tegovima i drugim svakodnevnim merama.“

Neki od standarda u NIST-u iznenađujuće su jednostavni. Na jednom od zidova muzeja izloženo je više od dve hiljade uzoraka raznog kamenja koje se koristi u građevinarstu, na kojima je ispitivano kako na njih utiču klimatske promene. Na drugom je prikazana standardizacija veličina ženske odeće. To merenje sprovedeno je pre nekoliko decenija, na uzorku od 15 hiljada američkih žena, i znatno je doprinelo razvoju nove trgovinske grane naručivanja preko pošte.

”U većini današnjih kataloga nalaze se uputstva o tome kako izmeriti sebe prema određenim standardima. Ali ti standardi su ustanovljeni pre 50 godina pa mi redovno vršimo njihovu reviziju kako bismo ih uskladili sa današnjom, mnogo više raznolikom ženskom populacijom.“

Meri Didre Koragio kaže da u foto-muzeju Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju postoje još mnogi zanimljivi odeljci.

XS
SM
MD
LG