Linkovi

Američku ekonomiju već više meseci razdiru kontradiktorni trendovi


Volstrit je ovih dana pozitivno reagovao na nagoveštaje Federalnih rezervi da bi još jednom mogle da smanje kamatne stope. Medjutim, pošto se finansijske tenzije u nekim sektorima nastavljaju i dalje postoji mogućnost da američka ekonomija udje u recesiju.

Američku ekonomiju već više meseci razdiru kontradiktorni trendovi – zaposlenost je dinamična dok je stambeno i hipotekarno tržište u zastoju. Ako se tome doda porast cena benzina i nafte postoji mogućnost a inflaciju. Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je to ovako ocenio:

“Kombinacija većih cena benzina, slabiijeg stambenog tržišta, pooštrenih kreditnih uslova i pada vrednosti akcija svakako će stvoriti teškoće za potrošače narednih meseci,” rekao je Bernanki.

Broj hipotekarnih dužnika koji nisu u stanju da nastave sa otplatama porastao je za 94 odsto u odnosu na prošlu godinu. Keli Lauri kupio je kuću u Ferfildu, u Kaliforniji, pre dve godine za 580 hiljada dolara.

“Ta cena je tada bila pri vrhu tržišta,” kaže on.

Medjutim, to više nije slučaj. Sada se procenjuje samo na 400 hiljada dolara. Da bi sprečile da problemi kreditnog tržišta gurnu ekonomiju u recesiju Federalne rezerve sada nagoveštavaju da bi mogle da još jednom smanje kamatnu stopu na poslednjem sastanku ove godine 11. decembra.

“Po mom mišljenju te neizvesnosti zahtevaju fleksibilnu i pragmatičnu politiku,” rekao je potpredsednik rezervi Donald Kon.

Ta izjava bila je dovoljna da glavni indeks na Volstritu skoči za 350 poena, ali analitičari upozoravaju da smanjenje kamatnih stopa može da ima i negativne efekte u inostranstvu.

“Cena takvih odluke je pre svega pad vrednosti dolara. Otkako su Federalne rezerve počele da smanjuju kamatne stope dolar je znatno opao. Druga moguća posledica je potencijalni porast inflacije,” kaže analitičar Dekuadros.

Savet ekonomskih savetnika Bele kuće, koji je objavio svoju prognozu, očekuje da će stambeno tržište nastaviti da opterećuje ekonomiju sledeće godine, ali istovremeno izražava uverenje da otežani kreditni uslovi neće zaustaviti ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG